Egy országgyűlési képviselő is esélyes a Laposföld-díjra, nem csupán Gődény György

KARL9928
2022.04.15. 10:49
Lezárult a Szkeptikus Társaság kiválasztási folyamatának első fordulója, amelyben arra kérték közösségüket, hogy nevezzenek meg személyeket vagy szervezeteket, akikről vagy amelyekről úgy gondolják, az elmúlt egy évben végzett tevékenységükkel kiérdemelték a Szkeptikus Társaság kritikus „elismerését”: a Laposföld-díjat.

A társaság indoklást is kért a jelölésekhez, szavazni pedig a listára általuk felvett jelöltekre lehetett. A szavazatok számának összesítése alapján az alábbi személyek és szervezetek kerültek be a 2022-es Laposföld-díjért zajló verseny döntőjébe. Az alábbi lista – a társaság tájékoztatója szerint – csupán névsor, nem pedig rangsor.

  • Gődény György Az áltudományos és tudományellenes nézetek, valamint az összeesküvés-elméletek szűnni nem akaró terjesztésért, illetve azért, hogy az átveréseivel elért népszerűségére alapozva politikai babérokra is tört, tovább rombolva ezzel a magyar közélet színvonalát.
  • Dúró Dóra Nyíltan oltásellenes és járványtagadó nézeteiért, valamint áltudományos alapokra helyezett politikai őrjöngéseiért, különös tekintettel a 2020-as könyvdarálással egybekötött kirohanása utáni transz- és homofób megnyilvánulásaira a 2021. évben.
  • „Orvosok a tisztánlátásért” A koronavírus-járvány ideje alatt továbbra is széles körben kifejtett tudományellenes és népbutító tevékenységükért, illetve a vírusbagatellizáló, járványrelativizáló áltudományos gondolatok veszélyes terjedésében játszott változatlanul kiemelkedő szerepükért.
  • Varga „Gyógygomba” Gábor A Gazdasági Versenyhivatallal való szűnni nem akaró hősies hadakozásáért és mazsolázgatással összeszedett tanulmányokkal való érveléseiért olyan meredek állítások alátámasztására, mint hogy „minden gomba jó valamire…”, illetve hogy „a gombák világa tulajdonképpen egy gyógyszertár”, és különösen a Covid-világjárvány idején valódi gyógymódok helyett hiú ábrándokkal való sikeres kereskedéséért.
  • Origo.hu Mind tudományos, mind pedig közéleti/politikai téren tartósan vállalhatatlan „hírszolgáltatásukért”, a „tények” túlontúl szabad értelmezéséért és a propagandacélok mellett a klikkek maximalizálásának kizárólagos hajhászásáért.

Az, hogy a közönség által javasolt személyek és szervezetek közül kit illet végül a Szkeptikus Társaság által adományozandó negatív „kitüntetés”, a következő napokban dől el, az egyesület tagságának belső körben begyűjtött szavazatai alapján.

Gődény György tavaly már kapott

A Laposföld-díj nyertesét 2022. április 22-én, a Föld napján hirdetik ki a Pannon Kincstár területén. A díjátadó előtt kerekasztal-beszélgetést tartanak, amelyet élőben közvetítenek a társaság Facebook-oldalán. Az áltudományokkal és álhírekkel kapcsolatos kerekasztal-beszélgetés résztvevői lesznek Falyuna Nóra nyelvész, tudománykommunikációs szakértő, Hanula Zsolt újságíró, a Telex tudomány rovatának vezetője, valamint Pintér András Gábor, a Szkeptikus Társaság elnöke, az esemény házigazdája.

A Szkeptikus Társaság 2021-ben hirdette meg először a Laposföld-díjat, amelyet abban az évben az „Orvosok a tisztánlátásért” csoport prominens személyiségei, Gődény György, Tamasi József, Pócs Alfréd és Lenkei Gábor kaptak.

A Laposföld-díj kiíróinak célja az, hogy felhívják a figyelmet a tudományellenes és áltudományos nézetek veszélyes mértékű terjedésére. Mint fogalmaznak: „Fontos, hogy mindannyian megfelelő forrásokból, megalapozott állítások mentén tájékozódjunk.”

(Borítókép: Dúró Dóra. Fotó: Karip Tímea / Index)