PDSZ: A tanárok fizetéséből nem futja megtakarításokra

2022.04.15. 11:08
Az Állami Számvevőszék közzétett egy jelentést arról, hogy felmérésük szerint az általuk megkérdezett tanárok 86 százalékának van megtakarítása.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete szerint a valóság egyáltalán nem ez, és a felmérés tévesen azt sugallja, hogy a tanárok ne akarjanak magasabb fizetéseket, mert jól élnek.

Villanyszerelőnek áll, hogy meg tudjon élni – mondta az RTL Klub híradójának egy pécsi fizikatanár. Ő már a negyedik pedagógus a városban, aki ezzel a tevékenységgel egészíti ki szerény fizetését. Korábban tanársegédként és adjunktusként a felsőoktatásban is dolgozott, de azokban az időkben sem volt képes pénzt félretenni.

Az ÁSZ felmérése eredeti szándékai szerint nem a tanárok anyagi helyzetét, hanem a pénzügyi tudatosságukat vizsgálta, ami a megállapításuk szerint magas szintű és példaértékű.

A válaszokat adó pedagógusok átlagéletkora meghaladta az 50 évet, a kitöltőknek pedig a 2,5 százaléka volt csupán 30 év alatti. Ez is jelzi, hogy a teljes pedagógusszakmára vonatkozóan nem lehet valós következtetést levonni ebből az ÁSZ-felmérésből. A kérdőívet hétszázan töltötték ki tavaly tavasszal önkéntesen, anonim módon.