Vitézy Zsófia már megérkezett Kolumbiába, most jelent meg a nagyköveti kinevezése

D NOE20130322016
2022.04.15. 12:42
Bár másfél éve eldőlt, hogy a miniszterelnök unokatestvére lehet a bogotái nagykövetség új vezetője, a megbízatás csak most vált hivatalossá, nem sokkal azután, hogy Vitézy Zsófia megérkezett Kolumbiába.

Kolumbiában lett nagykövet Vitézy Zsófia – derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből.

Mint arról korábban beszámoltunk, már 2020 őszén eldőlt, hogy ki vezeti majd a bogotái magyar külképviseletet. Az Országgyűlés külügyi bizottsága Vitézy Zsófiát, Orbán Viktor miniszterelnök unokatestvérét szavazta meg a posztra.

Áder János köztársasági elnök 2021. április 29-én kelt határozata csak most jelent meg a Magyar Közlönyben. A diplomáciai kinevezéseknél ez a csúszás nem ritka, meg kell ugyanis várni a fogadó ország beleegyezését, és azt, hogy az új misszióvezető kiutazzon, és személyesen adja át a megbízólevelét az ottani államfőnek.

A bogotái Magyar Nagykövetség április 5-én posztolt Facebookon, hogy Magyarország új nagykövete – teljes nevén – Villegas-Vitézy Zsófia március 30-án megérkezett Kolumbiába. Ez tehát a magyarázat arra, hogy miért csak most jelent meg a kinevezés a Magyar Közlönyben.

Vitézy Zsófia a kulturális diplomáciában szerzett nagy tapasztalatot, korábban a brüsszeli Magyar Intézetet vezette. Karrierjét a Magyar Nemzetnél kezdte, 2010 után az Emmi sajtófőnöke lett, majd 2011-től a Budapesti Fesztiválközpontot vezette.

(Borítókép: Vitézy Zsófia 2013. március 22-én. Fotó: Bruzák Noémi / MTI)