Magyar Nemzet: A szemétben landoltak az egyik ellenzéki párt támogatóinak adatai

DBZOL20151113003
2022.04.16. 09:22
A helyi jegyzőhöz is eljutottak azok a kitöltött ívek, amelyeken a DK logója és személyes adatok szerepelnek.

A Demokratikus Koalíció felmondta a kiskunhalasi irodája bérleti szerződését, és kiürítette az ingatlant, vélhetően ennek során kerülhettek olyan aláírásgyűjtő ívek a szemétbe, amelyeken a DK logója szerepel – értesült a Magyar Nemzet.

Az íveken az adatfelvétel helyszíneként két környékbeli település, Hajós és Mélykút piacát jelölték meg. A papírokon a támogatók neve, címe, telefonszáma és néhány esetben az e-mail-címük is szerepel, az aláírásuk mellett. Előválasztási dokumentumokat is találtak, például egy aláírt értéknyilatkozatot, és Márki-Zay Pétert, Dobrev Klárát, valamint a helyi jelöltet, Horváth Roland Károlyt támogató aláírásokat.

A lap megkereste Kiskunhalas jegyzőjét az ügyben. Kollárné Lengyel Linda kérdésükre megerősítette: megkapta a dokumentumokat, és azok valóban egy párt szimpatizánsaival kapcsolatos információkat tartalmaznak. A jegyző hozzátette: mivel személyes adatokról van szó, a személyek beazonosíthatók, ezért felmerülnek adatvédelmi aggályok. A dokumentumokat a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnak továbbította.

A jegyző azt is elmondta, hogy az ilyen iratokat csak úgy lehet kidobni, ha előtte felismerhetetlenné tették az íveken szereplő adatokat.

A Demokratikus Koalíció sajtóosztályánál arról érdeklődtünk, hogy valóban felmondták-e a kiskunhalasi iroda bérleti szerződését, meg tudják-e erősíteni a Magyar Nemzet értesüléseit, valamint indítanak-e belső vizsgálatot az ügyben. Amint válaszokat kapunk, frissítjük cikkünket.

Ahogy arról beszámoltunk, az április 3-i választás előtt 25-30, kitöltött szavazólapot találtak a Maros megyei Jedd község mellett, építkezési törmelékek között.

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)