Vadásznak az ittas sofőrökre, este 8-ig nincs megállás

2022.04.18. 13:00 Módosítva: 2022.04.18. 13:03
Húsvéthétfőn még tart az ünnepek alatti fokozott közúti ellenőrzés, a rendőrök szúrópróbaszerűen szondáztatják az autóvezetőket.

A húsvéti ünnepek alatt országszerte lehet számítani közúti ellenőrzésekre. A rendőrök most elsősorban az ittas sofőrök kiszűrésére koncentrálnak, egészen húsvéthétfőn este 20 óráig szondáztatják szúrópróbaszerűen a forgalomból kiemelt autóvezetőket. 

Tavaly ilyenkor nem ellenőrizték célzottan a járművezetőket, azonban a Prevenciós Bűnözés-Statisztikai Adattár szerint 2021-ben a járványügyi korlátozások miatt csökkent közúti forgalom ellenére is 13 607 esetben kellett a rendőrségnek ittas vezetés miatt intézkednie, ami még mindig magas számnak tekinthető, ezért idén újra országosan szondáztatják a sofőröket a járőrök az ünnepek alatt. 

A bódult vezetés bűncselekmény

Az számít Magyarországon ittasnak, akinek a szonda 0,25 milligramm/liter vagy azt meghaladó levegőalkoholt mutat ki, vagy a vérében 0,50 gramm/liter feletti alkoholt jeleznek a laborvizsgálatok. Az adott értékek felett vezetni bűncselekménynek számít. 

Ha ilyen állapotban balesetet követ el a sofőr, egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethető. Nyolc vagy akár tíz év börtönt is kaphat az autóvezető, ha ittas állapotban járműjével halált okoz. Az ítélet súlyossága függ még a vérben talált alkohol mennyiségétől.

Csökkenő tendencia

A PreStat adatai szerint az ittasan okozott balesetek aránya csökkent az elmúlt években, 2020-ban 9,9 százalékról 2021-ben 8,6 százalékra. Azonban a zéró tolerancia ellenére is sokan ülnek italfogyasztás után a volán mögé. 

Az ittas, alkohol vagy kábítószer fogyasztásából eredően befolyásolt állapotban történő járművezetés a közlekedésbiztonságára kiemelt kockázatot jelent, ezért az ezirányú ellenőrzésekre a továbbiakban is kiemelt hangsúlyt kell fektetni

− áll az ORFK közleményében. 

A rendőrség 2022. április 14–20. között a ROADPOL éves ellenőrzési terve alapján többnapos alkohol- és drogellenőrzést folytat

− tették hozzá. 

Itt bukott le a legtöbb ittas vezető

A pandémia első évében, 2020-ban a legnagyobb lélekszámú városunkban, Budapesten volt a legtöbb ittas sofőr.  A legkevesebben Vas, Nógrád- és Zala megyében vezettek alkohol befolyásoltsága alatt. Bódult vezetés miatt abban az évben szintén Budapesten, majd a Győr-Moson-Sopron megyében hajtók, harmadikként a Pest megyében vezetők buktak le a legtöbben − ismerteti a Pénzcentrum összeállításában.