A maszkmentes mindennapok beindíthatják a vírusok tömeges terjedését?

BJASZ20211008014
2022.04.18. 19:29
Sok európai országban megugrottak a koronavírusos esetszámok a járványügyi korlátozások feloldása után. Nagy-Britanniában ráadásul egy új, XE nevű variánst azonosítottak. Rusvai Miklós állatorvos az Indexnek beszélt arról, hogy kell-e itthon tartani egy tavaszi járványhullámtól.

Kell tartanunk az XE-variánstól?

Az Egyesült Királyságban brit sajtóhírek szerint egy új koronavírus-mutánst azonosítottak. Az XE nevű változat miatt újra megugrottak a szigetországban az esetszámok, utoljára február és december közepén volt ilyen sok fertőzött náluk. 

Rusvai Miklós szerint sokat elárul a variáns veszélyességéről, hogy a brit kormány ennek ellenére mégsem szigorít, csupán a január utolsó hetében megkezdett enyhítéseket nem folytatják. Az XE nevű koronavírus-változat a delta és az omikron rekombinációja, nem veszélyesebb az alapvariánsoknál.

Nem okoz súlyosabb tüneteket, és nem is fertőzőképesebb az omikronnál, ezért nem kell aggódnunk. A rekombinánsok gyakoriak, de gyorsan el is tűnnek. Egy hibrid variáns úgy jöhet létre, hogy egy ember szimultán megfertőződik a két variánssal, ami a szervezetében egy rekombinánssá kereszteződik. Az Egyesült Királyságban nem tapasztalták, hogy ne védene az XE ellen az oltás, vagy súlyosabb szövődményeket okozna, esetleg végzetes kimenetelű lenne. A járványveszély minden európai országban csökkent, nem érdemes most a fertőzöttségi adatokat figyelni, a halálozások száma nem követi ennek az arányát”

– emelte ki a professzor.

Elhibázott a kínai stratégia

Kínában a márciusban az elmúlt két évben nem tapasztalt mértékben terjedő koronavírus-fertőzések miatt egész városrészeket zártak le. Kijárási tilalmat vezettek be Csangcsun 9 milliós városában, ezután a 7,7 milliós Tangsanban, a 17 milliós Sencsenben, majd a 26 milliós Sanghajt zárták le. A lakosok hetekig ki sem mehettek az utcára, mégsem sikerült megakadályozni az újabb fertőzéseket.

„Kínának is lassan rá kell jönnie, hogy az omikronnál nincs értelme a zéró stratégiát alkalmazni. Ott a koronavírus-járvány kezdete óta így védekeznek, ezért a 1,4 milliárd kínaiból csak 1,5 millióan fertőződtek meg, tehát több mint egymilliárdan még fogékonyak a betegségre. Az elmúlt hónapban az ázsiai országban rekordmagas esetszámok egyértelműen a 30 százalékkal gyorsabban terjedő omikronnak tudható be, és hogy nagyrészt tünetmentesen fertőz”

– mutatott rá Rusvai Miklós.

Mi várható itthon?

Március 7-étől már sehol sem kell Magyarországon maszkot viselni, ami kedvez a tavaszi szeszélyes időjárásban intenzívebben terjedő vírusok továbbadása szempontjából. Emiatt tapasztalható az elmúlt hónapokban, hogy környezetünkben megszaporodtak a felső légúti megbetegedések.

Szinte lehetetlenség megmondani, hogy épp ki mivel fertőződött meg, mert az omikronnak és a náthának közel azonosak a tünetei: orrfolyás, torok-, fejfájás, köhögés, tüsszögés, levertség, hőemelkedés. Az influenza ettől csak annyiban tér el, hogy magasabb lázzal és ízületi fájdalmakkal jár. A Covid gyorstesztek és a PCR-tesztek a koronavírust mutatják ki, az előbbi a páciens fertőzőképességét, az utóbbi a fertőzöttségét jelzi.

– részletezte a szakértő.

Rusvai Miklós szerint felesleges találgatni, hogy épp mivel betegedtünk meg, jobban tesszük, ha 5-7 napig izoláljuk magunkat, és nem megyünk közösségbe.

Az ünnepek alatti gyakoribb kontaktusok miatt olyan 7-10 nap múlva várható, hogy megugranak a fertőzöttségi adatok. A többi felső légúti betegséghez hasonlóan csak május közepétől fognak csökkenni a fertőzésszámok, addig napi 500-3000 koronavírusos eset várható időjárástól függően

– mondta Rusvai Miklós.

Beoltassuk most magunkat?

Az utolsó nagyobb influenzajárvány 2015-ben volt, amikor a felnőttek nagy része átesett a betegségen, ezért most inkább a gyerekek körében terjed. Az oltásoknak idő kell, mire hatékony védelmet képesek nyújtani a kórokozók ellen, azonban már jócskán benne vagyunk az újraéledő járványokban.

Rusvai Miklós arra hívta fel a figyelmet, hogy az influenza elleni oltás két hét, mire kifejti a hatását, tehát olyan május elejére lennénk védettek, amikorra alábbhagy a terjedése. Azt is elmondta, hogy hazánkban jelenleg a koronavírus-variánsok közül az omikron van jelen, és a szinte tünetmentes lopakodó változata, valamint az XD és az XF nevű hibridjei, valószínűleg az XE deltakron is megjelent már, csak még nem azonosították.

A szakember szerint – mivel ezek az enyhe megbetegítőképességű omikronból alakultak ki – nem kell jobban aggódni ezektől a változatoktól sem, nem okoznak súlyos szövődményeket. Rámutatott: a koronavírus esetében az mindenképpen előnyös, hogy az omikron csak enyhébb, náthaszerű panaszokat okoz, így a természetes immunitás nagyobb kockázat nélkül kialakul a szervezetünkben.

A Covid elleni védőoltás esetében is az immunitás kialakulásához legalább öt-hét nap kell, tehát mire kifejtené a vakcina a hatását, már alig lesz járványveszély. A negyedik oltás felvételét az őszi borús, csapadékos, hidegebb időszakra tenném, amikor új erőre kapnak a cseppfertőzéssel terjedő vírusok. Aki a déli féltekére, Ausztráliába, Új-Zélandra, Dél-Amerikába utazik, annak ajánlott oltatni magát, mert ott most van ősz, ott indul be a járvány

– fogalmazott Rusvai Miklós. Hozzátette: ha valaki szeretné elkerülni a jelenleg itthon terjedő felső légúti megbetegedéseket, akkor egészséges táplálkozással, rendszeres testmozgással, kézmosással, vitaminokkal és sok napsütésben töltött idővel tudja az immunrendszerét megerősíteni – meg sok nevetéssel.

(Borítókép: Városnéző turisták sokasága sétál a főváros V. kerületében, a Váci utcában. Fotó: Jászai Csaba / MTI)