Az oltási program is szerepet játszik a hazai születésszám drasztikus csökkenésében

DKRCS20200225001
2022.04.18. 09:46
Az év első hónapjaiban extrém mélységekben járt a hazai születésszám: a jelenségnek egyelőre a szakemberek is keresik az okát, akik leginkább a koronavírussal, valamint az oltási programmal hozzák összefüggésbe a rendkívül alacsony számokat.

2022 első két hónapjában jóval kevesebb gyermek jött világra Magyarországon, mint a megelőző két év azonos időszakában – írja a Népszava.

A lap idézi Kapitány Balázs demográfust, aki február végén osztotta meg közösségi oldalán a KSH frissen publikált 2022. januári demográfiai mutatóit. A szakember kiemeli, januárban összesen 6602 gyermek született, ami rendkívül alacsony értéknek számít.

Különösen azok után, hogy egy hónapban hétezernél kevesebb gyermek igen ritkán születik Magyarországon (legfeljebb a rövid februárban): januárban az elmúlt évtizedekben soha nem esett 7000 alá a születésszám – emeli ki a KSH Népességtudományi Kutatóintézetének munkatársa.

Ez a mostani érték 10 százalékos csökkenés tavalyhoz, illetve 19 százalékos csökkenés a két évvel ezelőtti januárhoz viszonyítva. Ezek a 2022. januárban született babák 2021 tavaszán fogantak, amikor a koronavírus talán legsúlyosabb hulláma pusztított Magyarországon, ez indokolhatja a visszaesést

– magyarázza Kapitány Balázs.

A KSH időközben közzétette a februári adatokat is, miszerint 6068 gyermek született az év második hónapjában, míg tavaly februárban 7161, 2020-ban 7060. Ez ezer körüli visszaesés a születésszámban.

Szabó-Morvai Ágnes, a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont (KRTK) tudományos főmunkatársa szerint a termékenységi politikák hatására valóban vannak párok, akik az eredetileg tervezettnél több gyermeket vállalnak, míg mások a tervezett gyermekvállalást előrébb hozzák, hogy mielőbb hozzájussanak az állam biztosította családtámogatásokhoz. Ezek a gyerekek ugyanis abból az időszakból hiányoznak majd, amelyben egyébként, az intézkedés nélkül megszülettek volna.

Tóth G. Csaba közgazdász demográfus, aki szintén a KRTK tudományos munkatársa, az oltások nagyarányú felvételével magyarázza a születésszám visszaesését: a szakember úgy véli, a koronavírus elleni vakcina miatt sokan halasztották el a gyermekvállalást, amelynek aránya hamarosan visszaáll.

Mindeközben a 2021 decemberében megjelent Demográfiai portré Gyermekvállalás fejezetéből kiderül, hogy a családvédelmi akcióterv hatására a korábbi évek születésszám-stagnálása és az enyhe csökkenés után 2019 decemberétől itthon valóban bekövetkezett egy jelentősebb születésszám-növekedés.

Ezt a pozitív demográfiai folyamatot törte meg a pandémia.

2020-ban a teljes termékenységi arányszám 1,55-re emelkedett az előző három évben tapasztalható 1,49-es stagnálásról. A magyar családoknak egyébként továbbra is 2,1 gyermeket kellene vállalniuk, hogy ne fogyjon el a népesség.

A tervek között szerepel elérni egy demográfiai fordulatot is – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök újabb választási győzelmét követő nemzetközi sajtótájékoztatóján. A kormányfő hozzátette: az európai gazdasági helyzettől függően tervezik az itthoni családtámogatási rendszer bővítését, ám további részleteket erről egyelőre nem osztott meg.

(Borítókép: Egy nővér kisbabát tol a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház családbarát szülészetén a részleg ünnepélyes átadásának napján, 2020. február 25-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)  • Tippek
  • Babaváró hitel