Frontex: Az idei első negyedévben volt a legmagasabb az illegális határátlépések száma 2016 óta

2022.04.19. 15:04
Az idei első negyedévben volt a legmagasabb az Európai Unióba történő illegális határátlépések száma a 2016-os migrációs válság óta – írta a varsói székhelyű Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség.

Az ukrajnai háború elől menekülők nem szerepelnek az észlelt határsértésekről szóló számadatokban.

A Frontex számításai azt mutatják, hogy 2022 januárja és márciusa között több mint 40 300 illegális határátlépést jegyeztek fel a hatóságok, 57 százalékkal többet, mint a múlt év ugyanezen időszakában. A múlt hónapban tavaly márciushoz képest mintegy harminc százalékkal emelkedett a határsértések száma.

A migrációs nyomás a Nyugat-Balkánon kialakult útvonalon volt a legnagyobb,

itt észlelték az összes illegális határátlépés közel felét. A határsértők többsége szíriai és afgán állampolgár volt.

A Földközi-tenger keleti medencéjében a január és március közötti időszakban több mint kétszeresére, valamivel több mint hétezerre nőtt az illegális belépések száma a tavaly ugyanezen időszakban mért adatokhoz képest.

A legtöbb határsértést Cipruson jegyezték fel, az illegális migránsok javarészt Kongóból és Nigériából érkeztek.

A nyugat-afrikai útvonalon az első negyedévben hetven százalékkal több határsértést észleltek a hatóságok, s mintegy 5850-re emelkedett az incidensek száma. A határsértők főként marokkóiak és guineaiak voltak.

A La Manche csatornán az Egyesült Királyság felé átkelni próbáló illegális migránsok száma idén csaknem megháromszorozódott, meghaladta a 8900-at. A bevándorlók valamivel több mint felét a hatóságok megakadályozták az átkelésben – közölte a Frontex jelentéséről az MTI.