Nem ad pénzt az állam a fogyatékos gyerekek napközijének szigetelésére

2022.04.19. 21:27
Tízmillió forintos támogatást kért volna padlószigetelésre a többek között asztmás gyerekekkel foglalkozó Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány, de az Emmi elutasította a kérelmüket. Mindez éppen azokban a napokban történt, amikor a TASZ jogerősen pert nyert az állammal szemben, mivel az több ízben is megsértette a súlyos, halmozott fogyatékossággal élő ügyfeleik és az őket gondozó édesanyák jogait.

A súlyosan, halmozottan fogyatékos gyerekek és fiatal felnőttek nappali ellátásával foglalkozó Kacifántos Gyerekeink Mosolyáért Alapítvány levélben kért támogatást az Emmi Szociális Ügyekért Felelős Államtitkárságától – számolt be a 444.hu.

A lap szerint 10,5 millió forintot kértek volna ahhoz, hogy leszigeteltessék a maglódi épületük padlóját, mivel jelenleg csak linóleum van a betonon, és az asztmás gyerekek miatt az arra terített szőnyeg nem jó megoldás.

A minisztérium április 8-án azonban arról tájékoztatta az alapítványt, hogy „forráshiány miatt” az idei évben nem tudnak anyagi támogatást biztosítani.

Paku Andrea telephelyvezető a 444-nek elmondta: korábban 3 millió forintra pályáztak az állami Bethlen Gábor Alapkezelőnél, de csak 150 ezret kaptak. Ezért a normatíván felül leginkább az 1 százalékos felajánlásokból tudnak működni.

A lap felidézte: a TASZ a napokban nyert pert jogerősen az állammal szemben, mivel az „megsértette a súlyos, halmozott fogyatékossággal élő ügyfeleik és az őket gondozó édesanyák emberi méltóságát, magánélethez való jogát és egyenlő bánásmódhoz való alapjogát azzal, hogy nem biztosít számukra megfelelő ellátásokat”.