Lebuktatták a pszichiátert, aki hamis orvosi igazolásokat írt

2022.04.19. 21:51
Nem jogerősen 2-től 4 évre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt a Fővárosi Törvényszék kedden egy pszichiátert, akit azzal vádolnak, hogy vesztegetésért cserébe valótlan orvosi igazolást állított volna ki.

A bíróság az MTI-t közleményben értesítette: az önálló intézkedésre jogosult személy által elkövetett vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolt orvosra 2 millió 400 ezer forint pénzbüntetést is kiszabtak, továbbá négy évre eltiltották egészségügyi szakképzettséget igénylő foglalkozás gyakorlásától.

Az ítélet szerint a pszichiáter addiktológus főorvosi munkakörben dolgozott, amikor vele szemben a Nemzeti Védelmi Szolgálat (NVSZ) megbízhatósági vizsgálatot folytatott. Ennek során az NVSZ tagja 2021. szeptember 17-én kereste fel a szakorvost a rendelőjében, és előadta neki, hogy – üzleti ügyei miatt – halasztásra van szüksége egy vele szemben kiszabott végrehajtandó szabadságvesztés ügyében, és egy ismerőse szerint a vádlott tud neki segíteni ebben.

A tárgyalótiszt azt is közölte az orvossal, hogy egészségügyi problémája nincs, és tényleges indoka sincs, amely a büntetés halasztását megalapozná. A szakorvos a tárgyalótisztnek a tajszám és a kórelőzmény hiányában azt a megoldást ajánlotta, hogy a magánrendelésén keresse fel őt, ahol visszamenőlegesen rögzíteni tud két-három hónappal korábbi, valótlan kórtörténetet, majd ezek alapján ki tud állítani számára egy valótlan igazolást a valóságban nem létező kezelésről.

A szakorvos felírta a magánrendelője címét, és megadta a telefonszámát. Az igazolásért cserébe a tárgyalótiszt egy zárt borítékban 300 ezer forintot tett az asztalra, és megköszönte a segítséget. A főorvos a boríték átvételét azzal hárította el, hogy azt

majd a magánrendelőjében adja át.

A keddi előkészítő ülésen a vádlott nem ismerte be a bűnösségét, ezért a bíróság tárgyalásra utalta az ügyet. A bizonyítási eljárás során megtekintették a cselekményt rögzítő kamerafelvételt is.

A bíróság a büntetés kiszabásakor enyhítő körülményként értékelte a vádlott egészségügyi állapotát, valamint azt, hogy csak a pénz ígéretét fogadta el. Súlyosbító körülményként vette figyelembe ugyanakkor a büntető igazságszolgáltatással összefüggő cselekményt, illetve a korrupciós bűncselekmények elszaporodását.

Az ítélettel szemben mind az ügyészség, mind pedig a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.