Akár két hónapot is várnunk kell, ha meg akarjuk újítani az igazolványainkat

2022.04.19. 10:52
Aki a fővárosban időpontot szeretne foglalni személyi okmány megújítására a kormányablakoknál, hosszadalmas várakozásra számíthat. A Pest megyei településeken és Székesfehérváron sem sokkal jobb a helyzet.

A koronavírus 2020. februári hazai megjelenése óta – a 2020. június közepe és november eleje közötti hónapokat leszámítva – folyamatosan járványügyi veszélyhelyzet van érvényben hazánkban, és ennek az is része volt, hogy a lejáró okmányok érvényességét meghosszabbították a járványügyi intézkedések végét követő 120 nappal. Ez az intézkedés jelenleg június 1-jéig van érvényben, írta meg az Infostart

Fontos tudni, hogy a személyazonosító okmányok, így a személyi mellett a vezetői engedély és az útlevél érvényessége 2022. június 30. után nem hosszabbodik meg, ha azok május 31-ig lejártak.

Mindez ráadásul csak belföldön érvényes, még az EU-n belül sem lehet más országba utazni lejárt, de itthon a veszélyhelyzet miatt érvényben lévő okmányokkal.

Úgy tűnik, mostanság ébrednek a lejárt okmányok tulajdonosai, ugyanis tapasztalatok szerint például magánútlevél készítésére a fővárosban július közepénél, Gödöllőn július elejénél, Székesfehérváron június elejénél előbbi időpontot nemigen találni a kormányablakok időpontfoglalójában. A probléma elsősorban a fővárost és Pest megyét érinti, a vidéki városokban valamivel jobb a helyzet.

A G7 a helyzettel kapcsolatban saját számításai alapján azt írta, hogy a következő hónapokban 350 ezer embernek kell lecserélnie a személyazonosító okmányait. Értékelésük szerint ez annyira sok igénylés, hogy legalább másfélszer annyi okmányt kellene kiállítani ebben a fél évben, mint az elmúlt években.