„Feje tetejére állt az ellátórendszer”, az orvosok Orbán Viktorhoz fordultak

image 6483441 (13)
2022.04.20. 14:19
Többek között önálló egészségügyi tárca felállítását és az ellátórendszer szerkezetének teljes átalakítását javasolja a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az újonnan megalakuló kormánynak. Meglátásaikat levélben is jelezték Orbán Viktornak. Kincses Gyula, a MOK elnöke a javaslatok részletezése mellett az elmúlt négy évet is értékelte az Indexnek.

Az egészségügy jövője érdekében levélben fordult a miniszterelnökhöz a Magyar Orvosi Kamara (MOK) – tudta meg az Index. 

Kincses Gyula, a MOK elnöke lapunknak elmondta: amellett, hogy értékelték az elmúlt ciklus eredményeit, javaslatokat is tettek arra, hogy mi az, amit mindenképpen meg kellene valósítani a következő ciklusban.

Orbán Viktornak címzett levelünkben arról írtunk, hogy történelmi jelentőségűnek tartjuk az elmúlt időszak két nagyon fontos és ráadásul összehangolt intézkedését, a hálapénz betiltását és a béremelést. Előbbinek köszönhetően a rendszer tisztességesebbé válik, hiszen míg korábban egy láthatatlan kéz, a hálapénz szervezte az ellátást, addig mára megteremtődött a lehetőség a betegutak szabályozására. A béremelés szintén nagyon fontos lépés volt, és ki kell mondani, hogy ilyen mértékű emelésre az egészségügyben korábban még soha nem volt példa

– idézte fel a MOK elnöke az elmúlt ciklus két kiemelkedő intézkedését.

Hátráltatott funkciók

Kincses Gyula szerint az ellátás minősége, teljesítménye ezt nem követte, a páciensek a szolgáltatással nem lettek elégedettebbek, és bár tavaly márciusban az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt is bevezették – ami növelte az állami befolyást szektorban –, a reményeket végső soron egyik intézkedés sem váltotta be.

Természetesen ezeket az észleléseket nagyban torzítja a Covid, és nagyon nehéz azt megvizsgálni, hogy hol tartanánk most, mekkorák lennének a várólisták, ha nincs a pandémia. Látni kell, hogy az elmúlt két évben feje tetejére állt az ellátórendszer, kollégák lettek átirányítva egyik intézményből a másikba, és rengeteg volt a szervezési probléma. Mindez a hagyományos funkciókat, a tervezett ellátásokat, műtéteket, kivizsgálásokat hátráltatta

– értékelte a hazai járványkezelést a MOK elnöke, megjegyezve, hogy időről időre egyébként is szüksége van az egészségügynek egy komolyabb megújulásra, újratervezésre, hiszen folyamatosan változnak a minket körülvevő betegségek, az alkalmazható technikák és a gyógyítás módja. A folyamatos korrekciók mellett időnként szükség van nagyobb, rendszerszintű átalakításra is.

Emlékeztetett rá, hogy az utolsó komplett terv, a Semmelweis Terv több mint tíz éve készült, így most ismét elérkezett az idő a megújulásra. Az új komplex terv készítésében a Magyar Orvosi Kamara is örömmel venne részt, szerintük a programnak többek között a következőkre kell kitérnie:

  • A humánerőforrás szerkezetét át kell alakítani: több, magasan képzett szakdolgozóra, diplomás ápolóra van szükség. Ehhez elengedhetetlen a szakdolgozók bérének – érdemi, arányaiban az orvosokéhoz illeszkedő – emelése, mely növeli a hivatásuk megbecsülését és biztosítja az utánpótlást.
  • A szerkezeti átalakításnak, az ellátás minőségének, biztonságának alapvető feltétele az ápolás fejlesztése, beleértve az otthoni szakápolást és a hospice-ellátást. A hatékonyságjavulás, az ellátórendszer felesleges terhelésének megszüntetése érdekében szükséges a szociális ápolás leválasztása az egészségügyi ellátásról.
  • Meg kell változtatni az egészségügyben az intézményfinanszírozási rendszert, és ehhez nem elég a jelenlegi finanszírozás díjtételeinek kiigazítása, aktualizálása. Új finanszírozási és szabályozási rendszert kell bevezetni, amelynek az értékalapú egészségügy elvein kell alapulnia, beleértve a minőségkontroll elindítását.
  • Rendezni kell a közösségi és a magánellátás viszonyát. A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a merev szétválasztás nem működik, illetve káros. A két szféra jól szabályozott átjárhatóságát, ellenőrzött, transzparens, betegérdekű együttműködését kell elérni.
  • Ki kell teljesíteni a tervezett és elindított nemzeti népegészségügyi programokat, megvalósítva a megelőzés, a szűrés, a kivizsgálás, a gyógyítás, a rehabilitáció és a gondozás egységét.

A ciklus elején

„Ahhoz pedig, hogy a program eredményes is legyen, önálló egészségügyi tárcára van szükség, ahol nem vész el a felelősség” – mondta Kincses Gyula, utalva arra, hogy jelenleg az egészségügy sok más ágazattal, köztük az oktatással, a sporttal, a kultúrával és a szociális ügyekkel együtt az Emberi Erőforrások Minisztériuma alá tartozik.

Egyelőre nagy kérdés, hogy ki és hogyan fog foglalkozni az ágazattal, ezért is írtunk közvetlenül Orbán Viktornak. Látok esélyt a komplex megújulásra, ezt viszont mindenképpen a ciklus elején kell meglépnie az újonnan alakuló kormánynak

– tette hozzá Kincses Gyula.

Mint arról korábban már írtunk, az Országgyűlés alakuló ülését május 2-ra hívta össze Áder János köztársasági elnök, de kormányalakítás csak május végén lehet, Orbán Viktor legalábbis erről beszélt az április 6-án tartott nemzetközi sajtótájékoztatón, amelyről szintén beszámoltunk.

(Borítókép: Orbán Viktor. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)