Egy kutatás szerint a magyarok többsége csökkentené az orosz gázfüggőséget

2022-03-30T135858Z 534302669 RC21DT912OH3 RTRMADP 3 UKRAINE-CRIS
2022.04.20. 11:11
A kutatásban részt vevők jelentős része szerint függés helyett inkább itthon kellene megtermelni a szükséges energiát, és fontos szerepet szánnának a megújuló energiaforrásoknak.

A magyarok több mint háromnegyede úgy gondolja, hogy itthon kellene megtermelnünk az általunk használt energiát, és nem szabadna más országoktól, különösen az orosz gáztól függenünk – derül ki a Policy Solutions és a ZRI Závecz Research március végén, a Greenpeace megbízásából készült kutatásából. Az adatfelvétel 2022. március 21. és 27. között, 1000 fő bevonásával készült.

A kutatás alapján a magyarok több mint háromnegyede (78 százalék) egyetért azzal, hogy Magyarországnak nem szabad függenie más országok energiaszállításától, hanem itthon kellene megtermelni a szükséges energiát.

Azzal 69 százalék értett egyet, hogy csökkenteni kell Magyarország függőségét az orosz földgáztól.

A válaszadók 80 százaléka a jövőben a megújuló energiaforrásokra alapozna. 70 százalékuk azzal is egyetértett, hogy a kormánynak jobban kellene támogatnia a megújulókat az energiarendszerek fejlesztésében.

A kutatásban részt vevők 58 százaléka azt szeretné, hogy az állam támogassa az energiahatékonysági és -takarékossági beruházásokat.

A Greenpeace azt várja a kormánytól, hogy haladéktalanul csökkentse az ország orosz és általában vett fosszilisenergia-függőségét, indítson energiahatékonysági és -takarékossági programokat, és pörgesse fel a megújuló technológiák, köztük a szélenergia terjedését.

Ahogy arról részletesen beszámoltunk, a háború ellenére az Európai Unió napi egymilliárd eurót utal Moszkvának az energiáért.

(Borítókép:  Maxim Shemetov / Reuters)