Ki örülhet igazán a budapesti eredményeknek?

-DSC7051
2022.04.20. 14:38
Az ellenzék 17:1 arányban nyert a budapesti egyéni választókerületekben a parlamenti választásokon, mégsem lehetnek elégedettek az összefogás pártjai, ha őszintén szembenéznek a számok alakulásával. A 2018-as voksoláshoz viszonyítva ugyanis annak ellenére sokkal rosszabbul teljesített az összefogás a fővárosban, hogy több mandátumot sikerült szerezniük. Az összes begyűjtött listás szavazat száma és a voksok százalékos aránya is azt mutatja, hogy jelentősen gyengült Budapesten is az ellenzék.

Budapesten is csak részben jött be az összefogás az ellenzéknek. A 2018-ban még külön induló, idén viszont összefogó pártok – DK, MSZP, Jobbik, Momentum, LMP, Párbeszéd – és az azóta megszűnt Együtt közös összesített listás eredménye jóval impozánsabb volt a négy évvel ezelőtti választásokon, mint a mostani teljesítményük.

Aggódhat az ellenzék a számokat elemezve

Az ellenzéki összefogás eredménye mind a 18 budapesti egyéni választókerületben lényegesen rosszabb lett, mint a 2018-as, külön elért párteredmények összesítése. Igaz, hogy 2018-ban csak 12 mandátumot szereztek, de minden választókerületben több listás szavazatot kaptak, és az általuk megszerzett voksok százalékos aránya is az összes fővárosi oevk-ban lényegesen magasabb volt, mint idén.

2018-hoz képest nyolc olyan választókerület is van, ahol több mint tíz százalékot rontott listás eredményén az egyesült ellenzék.

Ezek között olyan baloldali fellegvárak akadnak, mint Újpest, Kőbánya vagy Csepel. A kormánypártok által egyedüli fővárosi bástyaként megtartott XVII. kerületet is úgy nyerte meg Dunai Mónika, hogy több mint tíz százalékot zuhant az összellenzék támogatottsága 2018 óta.

Ráadásul az ellenzéki pártok összteljesítménye 2018-ban minden budapesti oevk-ban meghaladta az ötven százalékot, sőt volt, ahol a hatvanat is. Idén viszont már csak három helyen – Angyalföldön, Zuglóban és Újpesten – tudott listán abszolút többséget szerezni az ellenzék, amelyhez még ezekben a választókerületekben is jelentősen közelített a Fidesz–KDNP.

Van oka a bizakodásra a fővárosi Fidesz–KDNP-nek

A kormánypártok központjában az eredményeket elemzők feltehetőleg nem csak azért nem bánkódnak nagyon a 17 elvesztett fővárosi oevk miatt, mert ezek nélkül is kétharmados többséget szereztek.

A Fidesz–KDNP ugyanis a csalóka egyéni mandátummegoszlás ellenére sokat erősödött a fővárosban. Mindössze két olyan választókerület volt, ahol nem sikerült javítaniuk a négy éve listán elért százalékos eredményüket.

A XI. kerületben veszítő Simicskó István és a XII. kerületben alul maradó Fürjes Balázs is könyvelhetett el részsikereket, hiszen jóval kisebb mértékben kaptak ki, mint amekkora vereséget 2018-ban szenvedett volna a Fidesz–KDNP ezekben a kerületekben, ha közösen indul az ellenzék. A kormánypártok tehát még ott is zárni tudták valamennyire az ollót, ahol kevesebb szavazatot kaptak, mint négy évvel ezelőtt.

Egyes, korábban ellenzéki fellegvárnak számító kerületekben pedig, mint Kőbánya, a XV. és a XVIII. kerület jelentősen faragott a hátrányából a Fidesz–KDNP. Míg ezekben a választókerületekben négy évvel ezelőtt több mint tíz százalékkal volt listán gyengébb a kormányoldal, most mindössze néhány százalékkal maradtak el az ellenzéki összefogástól.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)