Kukában landolhat az idei kompetenciamérés?

GettyImages-1228765323
2022.04.20. 15:53
Szerda reggel elkezdődött a 2022-es kompetenciamérés, a feladatokat a diákoknak online kellett megoldaniuk. Bár már a próbaüzem is akadozott, a rendszer élesben sem működött zökkenőmentesen, néhány diák és tanár totális lefagyásra és hibaüzenetek sorára panaszkodott.

„A tizedikesek kompetenciamérése a magyaron jól ment, most a matek akadozott, de egyes tanulóknál totál lefagyott” – írta az Eduline-nak egy olvasó, aki kitért arra is, hogy ezeknél a diákoknál kénytelenek voltak jegyzőkönyvet készíteni arról, hogy a negyedik részt technikai hiba miatt nem tudták megoldani.

Hiába jelentkeztek be a gyerekek újra és újra, nem történt semmi

– részletezte.

Hasonló tapasztalatok jutottak a Telex birtokába is, egyik olvasójuk például azt írta:

a rendszer működésképtelen, a feladatok nem megoldhatók, a központból is jelezték, hogy országos szintű probléma van.

A tanárok szerint nem kizárt, hogy a tesztek értékelhetetlenek lesznek, ami egyben azt is jelenti, hogy a mai tanítási nap akár teljes egészében a kukában landolhat.

A lap felidézte: az országos kompetenciamérés először zajlik digitálisan a hatodikos, nyolcadikos, tizedikes diákoknak, de a rendszer már a próbanapokon is akadozott. Megkeresésükre az Emberi Erőforrások Minisztériuma akkor azt írta, hogy „terheléses támadás érte az informatikai rendszert, amit a Nemzeti Kiberbiztonsági Intézetnek is bejelentettek, és megtették a megfelelő védelmi intézkedéseket”.

(Borítókép: Marijan Murat / picture alliance via Getty Images)