Itt vannak a nevek, ők lehetnek az új kormány tagjai

DSC4934
2022.04.20. 08:56
Orbán Viktor április eleji nemzetközi sajtótájékoztatóján két nevet már megemlített, ezenkívül egyelőre csak sajtóinformációkból sejthető, hogy kik alkothatják az új kormányt.

A kormányfő április elején újságírói kérdésre elárulta, szeretné, hogy az új kormányban is Szijjártó Péter töltse be a külügyminiszteri pozíciót. Lázár János visszatérésével kapcsolatban – aki korábban kancelláriaminiszter volt – úgy fogalmazott, hogy nem lehetetlen. A parlament alakuló ülése május elején lesz, Orbán Viktor szerint az új kormányra május végéig kell várni.

Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője távozhat, Lázár János visszatérhet, Pintér Sándor belügyminiszter újabb négy évet vállal – értesült a Népszava. A lap úgy tudja, hogy Varga Mihály marad pénzügyminiszter, de a korábbiaknál kevesebb funkciót kap a tárca, kizárólag a költségvetési és az adóügyek tartozhatnak hozzá.

A gazdasági stratégia, az energetika, valamint a fejlesztések koordinálása egy új tárcához kerülhet, amelynek várományosa az a Nagy Márton lehet, aki a Magyar Nemzeti Bank pénzügyi stabilitásért és hitelösztönzésért felelős ügyvezető igazgatója volt, majd a jegybank alelnökeként dolgozott, távozása után gazdaságpolitikai miniszterelnöki megbízott volt.

Szinte biztos, hogy Gulyás Gergely marad a kancelláriaminiszter, míg Lázár János egy új, összetett feladatokkal, köztük az agráriumi, élelmiszeripari fejlesztésekkel és kiskereskedelemmel foglalkozó tárca élén térhet vissza.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumát szétbonthatják, Kásler Miklós nyugdíjba vonulhat. Az egészségpolitika irányításához visszatérhet Szócska Miklós, aki a második Orbán-kormány egészségügyi államtitkára volt, jelenleg a Semmelweis Egyetem közszolgálati karának dékánja. Az viszont egyelőre kérdéses, hogy milyen struktúrába kerül az egészségügy, akár önálló tárcát is kaphat, de akár a Belügyminisztérium alá is sorolhatják.

Szintén elképzelhető, hogy lesz külön oktatási és kulturális tárca. A felsőoktatásért Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára felelhet. A Népszava viszont úgy tudja, hogy Palkovics László, az innovációért és technológiáért felelős miniszter ragaszkodik a felsőoktatás felügyeletéhez, és ő is a kormány tagja marad.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)