Szentkirályi Alexandra férjétől vásárolt új kiképzőgépeket a Magyar Honvédség

D KOS20160505012
2022.04.20. 19:57
Magyarország leszerződött 12 darab cseh Aero Vodochody L–39 47 új generációs kiképzőgép megvásárlására.

Ebből nyolc kifejezetten a magyar pilótaképzés, illetve a magyar Gripen-pilóták harcászati képzésének napi biztosításában vesz majd részt, továbbá négy felderítő gépet alakítanak ki egy közös kutatás-fejlesztési programban.

A repülők 2024-ig fognak beérkezni, közölte Maróth Gáspár védelmi fejlesztésekért felelős kormánybiztos a High-tech Force nevű Facebook-oldalára felkerült videóban.

Már az L–39 Albatros is egy sikeres oktatógép volt. Ezt fejlesztették tovább. Ez a típus a korábbi verziókhoz képest modernebb navigációs és harcászati berendezésekkel lett felszerelve. Módosították a hátsó ülés pozícióját, ami jobb kilátást biztosít az oktató részére

− mondja el a videóban Makkos Sándor őrnagy.

A cseh gyártó a kormányszóvivő férje cégének a tulajdonában van

Mint azt korábban megírtuk, az Aero Vodochody vállalatnak, amely a legnagyobb cseh repülőgépgyártó cég, 2021 szeptembere óta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő férje, Szalay-Bobrovniczky Kristóf cége a tulajdonosa. 

A kormány augusztusban állami kezességet adott Szalay-Bobrovniczky 53 milliárd forintos hiteléhez, hogy megvásárolhassa a cseh céget. A HSC Aerojet Zrt. a hitelt a Magyar Fejlesztési Banktól kapta. A HSC Aerojet cégben 80 százalékos részesedése van Szalay-Bobrovniczky Kristófnak, míg 20 százalék a cseh Omnipol társaság kezében van. A tulajdonosváltással a vállalat új vezérigazgatója Viktor Sotona lett, aki azt mondta: az Aero élénkíteni fogja a saját repülőgépek fejlesztését, gyártását, szervizelését is.

A cseh cég működésének száz éve alatt mintegy 11 ezer repülőt gyártott. Az Aero piacvezetőnek számít a sugárhajtású kiképző/gyakorló gépek világpiacán.

(Borítókép: Szalay-Bobrovniczky Kristóf 2016. május 5-én. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)