Még egy ideig kerülgethetjük a Deák téri beléptetőkapukat

2022.04.20. 11:14

Még egy darabig biztos, hogy kerülgetni kell a Deák téri beléptetőkapukat. A Népszava információi szerint leszerelésük ugyanis csak a hármas metróvonal felújításának befejezése után kezdődhet meg. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) a lapnak elárulta:

Az állomás födémjének eredeti állapotba történő visszaállítása olyan összetett műszaki feladat, amely a jelenlegi felújításhoz kapcsolódó utasforgalmi korlátozások idején nem kivitelezhető.

A mintegy 10 milliárdot felemésztő beruházást még 2017 nyarán helyezték ki tesztelés céljából. A BKK akkor azt ígérte, hogy 2018 nyarán záródnak a kapuk. Az akkori tervek szerint összesen 810 kaput szereltek volna fel a metróállomásokon. Ebből azután semmi nem lett.

Az elektronikus jegyrendszer bevezetését legelőször a korábbi főpolgármester, Demszky Gábor vetette fel, ugyanakkor annak tényleges tervezését a Vitézy Dávid vezetésével felállt BKK kezdte meg 2010-ben. A végleges szállítói szerződést 2014-ben sikerült csak aláírni a német Scheidt & Bachmann (S&B) céggel. Ám 2018-ra a rendszer még mindig nem volt kész, mivel a németek csak a kapukat és a leolvasókat szállították le. Az akkori főpolgármester, Tarlós István azt mondta, hogy a BKK félrevezette az e-jeggyel kapcsolatban.

A BKK valamivel később felmondta a szállítói szerződést a bankgarancia hiányára hivatkozva, majd később Tarlós menesztette a BKK vezérigazgatóját, Dabóczi Kálmánt is. 

A BKK számviteli nyilvántartásai szerint a projektre 9,823 milliárd forintot költöttek. Ebből még a szerződésbontás évében 3,114 milliárdot írtak le veszteségként, a következő évben 5 milliárdot, 2020-ban további bő egymilliárdot.

Az ügyben előbb Tarlós István, majd a Liberálisok és a Demokratikus Koalíció (DK) tett feljelentést. A Nemzeti Nyomozó Iroda tavaly októberben bűncselekmény hiányában azonban megszüntette a nyomozást.

A Népszava úgy tudja, hogy 2021 szeptemberében nyújtotta be a keresetét a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara választott bíróságához a meghiúsult jegyrendszer kapcsán a Scheidt & Bachmann GmbH-val szemben. Az ítélet 2023-ban várható.