Szabó Tímea: Az emberek azt érzik, hogy a megélhetési biztonságot a Fidesztől kapják meg

2022.04.21. 07:30
A TASZ szerda délután beszélgetésre hívta az ellenzéki pártok képviselőit, arról, hogy hogyan lehet elkerülni a díszellenzéki szerepet, és miként lehet a leghatékonyabban végezni a parlamenti munkát.

Egyedül a DK nem fogadta el a civilek meghívását – írja a 444.hu. Szabó Máté, a TASZ beszélgetésén a szervezet szakmai igazgatója vitaindítójában azt mondta:

Az elmúlt 12 év után úgy tűnik, az ellenzéki politikusok is örök ellenzékiek. És akár hisznek abban, hogy választáson még többségbe kerülhetnek, akár nem, hosszú távon a civilekhez hasonlóan nekik is a közhatalom korlátozásával kell foglalkozniuk. A civileknek és az ellenzéki politikusoknak is fel kell tenniük a kérdést, mi a dolguk egy autokráciában, hogyan kerüljék el annak a szerepnek az eljátszását, amit a hatalmon lévők nekik szántak.


Hadházy Ákos továbbra is kitartott azon álláspontja mellett, hogy a legerkölcsösebb az lenne, ha egyáltalán nem vennék fel a mandátumokat az ellenzéki képviselők, abban viszont mindenki egyetértett, hogy be kell ülni a parlamentbe. Szerinte az olyan „díszpozíciókat”, mint például a Nemzetbiztonsági bizottság elnöki tisztsége, nem szabad felvenni.

Ez a legjobb példa arra, amikor egy látszatot fenntartunk, tehát látszólag ellenőrizni tudjuk ezzel a hatalmat. Aki a Nemzetbiztonsági bizottságban benne van, az valóban megtudhat esetleg ezt-azt, amit mi nem, de elmondani már nem mondhatja, illetve számtalanszor láttuk, hogy a Fidesz simán obstruálta azokat a bizottsági üléseket, amikor ennek esetleg tényleg tétje lett volna

– mondta Hadházy, aki a mostani parlamentet már nem tartja igazi parlamentnek, s azt javasolja, hogy ha már felveszik a mandátumot, akkor fogalmazzanak meg ehhez feltételeket.

Szerinte lenullázták a képviselői jogköröket, már nem léphetnek be bejelentés nélkül közintézményekbe, az adatigénylést is gyakran megtagadják tőlük. Szerinte a képviselőknek már nincsenek eszközeik ahhoz, hogy kikényszerítsék a Fidesztől ezeket a változásokat.

Két lehetőség van: az egyik, hogy bemegyünk, azt mondjuk, kihasználunk minden lehetőséget, erre kaptunk mandátumot. És ugye várunk a koleszterinre… A második lehetőség szerintem sokkal bölcsebb: ha attól a néhány százezer embertől kérünk segítséget, aki kifejezetten érdeklődik a közélet iránt.

Jámbor András, aki Budapest 6-os körzetéből jutott a parlamentbe, azonban egyáltalán nem értett egyet Hadházy álláspontjával. 

Itt sokszor elhangzott, hogy a mi feladatunk a hatalom ellenőrzése. Én ezzel mélységesen nem értek egyet. A mi feladatunk a képviselet

– jelentette ki Jámbor, aki szerint elsősorban az állampolgárok gondját-baját kell megoldaniuk, a saját értékeiket képviselniük, a saját ügyeiket kell vinni előre.

Ennek egyébként része a hatalom ellenőrzése, hiszen a hatalom ellenőrzése beletartozik abba, hogy ezeknek az értékeknek sokszor szembemegy a hatalom, ezekben az ügyekben olyan dolgokat csinál, amivel nem értünk egyet, és ilyenkor ellenőriznünk kell.

Fontos különbségnek tartja, hogy melyik megközelítésből indul ki az ellenzék:

Ha az ellenőrzésből indulunk ki, és nem abból, hogy mit képviselünk, akkor pont azokat a pillanatokat veszítjük el, azt a legitimációt kérdőjelezzük meg, amivel szerintem ezt és az előző három választást elveszítettük

 fogalmazott Jámbor, aki felvállalta, hogy azért szeretné felvenni a Hadházy által is emlegetett jegyzői pozíciót a parlamentben, mert sok pénz jár érte.

Nem Audit akarok venni, hanem abból a bruttó 900 ezer forintból fel tudok venni még egy alkalmazottat, aki a választókerületemben egy olyan közösségi programot tud koordinálni, amivel a Diószegi utcában, az Illés utcában lakó szegényebb polgártársainkat el tudjuk érni. És nem csak bekopogtatunk hozzájuk, hanem olyan programot tudunk csinálni, amiből valóban közösség jön létre.

Kutatásokra hivatkozva arról is beszélt, hogy azok várnák el az ellenzéktől a parlamenti munka felvételét, akik egyébként a legkevésbé szavaznának rájuk. „Tehát ha ezeket az embereket meg akarjuk nyerni, akkor pont azt kell csinálni, hogy elvégezzük a parlamenti munkát.”

A jobbikos Brenner Koloman szerint vidéken

Nem a jelenlét a fontos, hanem hogy meggyőzzük ezeket az embereket arról, hogy egy kormányváltás az nekik jó. A jelenlegi választási eredményben pontosan az látszódott, hogy nem hitték el nekünk az emberek, hogy ez a biztos előrelépés, amit sajnos az elmúlt 10 évben a számukra biztosított ez a fideszes egypárti túlhatalom, az bármilyen formában egy bizonytalanra váltható.

Hadházy viszont arról beszélt, hogy a parlamentben való interpellálgatás helyett a felszabaduló időben minden faluban meg kellene találni azt a két embert, akik felvállalják az ellenzéket. Hadházy az 57 képviselő között felosztaná a 106 választókörzetet, hogy az összes falut végigjárják. A saját tapasztalatai alapján elmondta, hogy a Fidesz is így csinálta.

A párbeszédes Szabó Tímea felvetette, hogy ebben a rendszerben egyáltalán le lehet-e váltani a Fideszt.

Most azt gondoltuk, hogy ha van előválasztás és teljes összefogás az ellenzéki oldalon – ugye egy centrális erőtérrel szemben létrehozunk egy másik centrális erőteret –, az a válasz erre a rezsimre. És kiderült, hogy nem, mert nemhogy ugyanannyi, hanem 800 ezerrel kevesebb szavazatot kaptunk.

Ezért nem biztos benne, hogy a vidék bejárása a megoldás. Szerinte, amikor vidéken nagyon komoly egzisztenciális függések vannak, akkor hiába mennek le nagyon sokszor, mert az emberek továbbra is azt érzik, hogy a megélhetési biztonságot a Fidesztől fogják megkapni. Szabó Tímea szerint először arról kellene meggyőzni az embereket, hogy az ellenzék valóban tud alternatívát nyújtani, miközben a megérdemelt megélhetési biztonságot tudják nekik biztosítani.