Mirkóczki Ádám: A Jobbik választási szereplése miatt Jakab Péternek le kellene mondania

D SOS20181018031
2022.04.21. 21:15
Az egri polgármester sok mindent másként csinált volna a választási kampányban – ismerte el az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Mirkóczki Ádám felidézte, hogy annak idején azért hagyta ott a Jobbikot, mert megválasztották Eger polgármesterének, és úgy gondolta, hogy ha az egriek bizalmat szavaztak neki, akkor kutya kötelessége arra a feladatra koncentrálni, és ezt másként nem lehetett megcsinálni, csak úgy, ha ott hagyja az országos politizálást.

A mostani választásokról megjegyezte, hogy április 3-án este 7-kor az ellenzék politikailag bukott meg, azonban este 10-kor ugyanaz az ellenzék emberileg is megbukott számára, amikor nem álltak ki egységesen a színpadra Márki-Zay Péter mellé. Ugyanis nemcsak a győzelemből, hanem a kudarcból is egységesen kell kivenni a részüket a pártoknak, hiszen a siker, a kudarc közös, és nem túl elegáns egyetlen emberrel elvitetni a balhét.

Arra a Jakab Péter-interjúrészletre, hogy a Jobbik jelenlegi elnöke nem mond le, mert az szerinte nem felelős magatartás, a volt jobbikos képviselő Vona Gábor példáját hozta fel. Vona vezetésével a 2018-as választásokon a Jobbik 1 millió 80 ezer szavazatot kapott, azonban nem tudott kormányt alakítani, ezért lemondott pártelnöki tisztségéről. Egyúttal bejelentette, hogy listás parlamenti mandátumát sem veszi át, és kivonul a magyar politikai életből.

Mirkóczki szerint Vonához hasonlóan Jakab Péternek is legalább fel kellett volna ajánlania A lemondását a Jobbik elnökségének.

Az egri polgármester örül, hogy nem volt részese ennek a kampányidőszaknak. Kérdésre válaszolva, hogy mit csinált volna másként, mint Jakab Péter, azt mondta, hogy ő nem egylistás megoldást választott volna, hanem kétlistásat. Ezt pedig úgy állította volna föl, hogy az egyikre a baloldali, a másikra pedig a jobboldali ellenzékiek szavazhattak volna.

(Borítókép: Mirkóczki Ádám az Országgyűlés plenáris ülésén 2018. október 18-án. Fotó: Soós Lajos / MTI)