Riasztást adtak ki szinte az egész országra: itt az év első komoly zivatarlánca

D  VG20180314002
2022.04.22. 20:51
A zivatarok fokozatosan az északi és északkeleti országrészbe helyeződnek át, és a legtovább az északkeleti területeken tarthatnak ki. 17 megyére adtak ki figyelmeztető jelzést, míg riasztást szinte a teljes országra.

Többnyire erősen felhős vagy borult időre számíthatunk, majd holnap délutántól már határozottabban szakadozik, gomolyosodik a felhőzet – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. Miközben a gyengébb csapadéksáv északkeletről is levonul, délnyugat, dél felől egyre több zápor, zivatar képződik, amelyeket lokálisan jelentős mennyiségű csapadék, jégeső, valamint erős vagy viharos szél is kísérhet.

Éjszaka a csapadéktevékenység a keleti és északi tájakra korlátozódik, majd holnap reggel, délelőtt ott is megszűnik, és napközben már csak elvétve fordulhat elő záporeső. A keleti, északkeleti szelet helyenként élénk lökések kísérik. Szombat estétől délire fordul a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton jobbára 14 és 19 Celsius-fok között várható.

Riasztások a zivatarok miatt

A zivatarok fokozatosan az északi és északkeleti országrészbe helyeződnek át, és a legtovább az északkeleti területeken tarthatnak ki. Szinte az egész ország területére riasztást adtak ki a zivatarok miatt.

wata20220422 1745+ts.png
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az esti órákban délnyugat felől második hullámban ismét érkezhet záporos csapadék, amelyben zivatarok is előfordulhatnak. A zivatarokat intenzív csapadékképződés, viharos széllökések és a déli országrészben jégeső is kísérhetik.

Az éjféli órákra fokozatosan lecseng a zivatartevékenység.

Szombaton veszélyes időjárási jelenség nem valószínű. 

(Borítókép: Varga György / MTI)