A Facebookon keresnek ellenzéki jelöltet az egyik időközi választásra

2022.04.22. 13:38
Úgy tűnik, divatba jön a hatpárti ellenzék által 2021 őszén lebonyolított előválasztás. Most épp egy helyi civil szervezet nyúlt a demokratikus műfajhoz, bár némileg sajátos formában: a közösségi hálón keresik az előválasztás helyi jelöltjeit.

Nem kell aggódni, a Fidesz újabb, elsöprő április 3-i győzelme után is tartogat bőven izgalmakat a hazai közélet. Ugyanis az már biztos, hogy ismét ki lehet tűzni a koronavírus és a vele járó járványhelyzet miatt elmaradt időközi önkormányzati választásokat.

Ezekből pedig nem kevés, összesen körülbelül 160 várható az ország kisebb-nagyobb településein.

Sőt, ez a szám tovább fog bővülni, miután több, az országgyűlési választáson mandátumot nyert polgármesternek, önkormányzati képviselőnek kell döntenie a két tisztség között.

Például időközi polgármester-választást kell kiírni Ásotthalmon, amelynek polgármestere, a Mi Hazánkat vezető Toroczkai László bejutott, és be is ül a május 2-án megalakuló parlamentbe.

Hamarosan időközi önkormányzati képviselő választást tartanak Sárvár 5-ös számú választókörzetében is az egyik önkormányzati képviselő, Szabó Gyula tavalyi halála miatt.

Ezen szeretné megmérettetni magát az öndefiníciója szerint független ellenzéki Mindenki Sárvárért Mozgalom is, akik a napokban egy Facebook-bejegyzésben tették közzé, hogy jelölteket keresnek, elsősorban az érintett, ötös számú körzet lakói között.

Az ideális jelölt-jelölt a Mindenki Sárvárért Mozgalom szerint:

  • független;
  • nem a Fidesz színeiben és nem is annak szövetségeseként indul;
  • elfogadja a sárvári ellenzéki nyilatkozatot;
  • szeretne társadalmi és helyi kérdésekkel foglalkozni;
  • részt venne az önkormányzat munkájában. 

A sárvári szervezet célja a felhívással, hogy az itt lakók már előzetesen több jelölt közül választhassanak. Amennyiben több jelöltjük is lesz, előválasztást tartanak az 5-ös számú választókerület lakosainak részvételével. Ha lesz, az előválasztás április 30-tól május 5-ig tart. Ennek győztesét fogja támogatni a Mindenki Sásvárért Mozgalom. Magát az időközi választást június 26-án tartják.