Gy. Németh Erzsébet: Tisztában vagyok azzal, hogy nem tudom meggyőzni a fideszes képviselőket

D KOS20220128084
2022.04.23. 07:16
Gy. Németh Erzsébet az ATV Egyenes beszéd című műsorában beszélt a választások utáni terveiről, a főváros helyett az országgyűlésben folytatja a munkát a DK-s képviselőjeként.

A főváros humán területei máshoz kerülnek, már tudják, ki lesz a következő főpolgármester-helyettes. Hétfő délután veszik át a Demokratikus Koalíció listás képviselői a mandátumot. 

Az országgyűlésben nincs olyan bizottság, amely az önkormányzatokkal, településekkel, városokkal foglalkozik, eddig a belügyminisztérium alá volt rendelve.

Ami engem azért döbbent meg, mert mégis van 3200 település ebben az országban, az rossz irány, hogy az önkormányzatiságról így gondolkodik az Orbán-kormány. Azért is megyek a parlamentbe, hogy ennek hangot adjak. Természetesen tisztában vagyok azzal, hogy nem fogom tudni meggyőzni a fideszes képviselőket, hogy a települések kapják vissza az ügyeiket, a forrásaikat, a hatáskörüket, de a nyilvánosság előtt fel fogok szólalni az érdekükben az országgyűlésben. 

− mondta Gy. Németh Erzsébet, hozzátéve, hogy a DK-s képviselők úgy látják, hogy a parlamenten kívül is kell ezt a fajta politizálást markánsabban folytatni. Terveik szerint továbbra is járják az országot, és próbálják elmagyarázni, hogy miért zsákutca, amit a Fidesz már a 4. ciklusában tesz. 1,8 millió ember szavazott az ellenzékre, őket képviselik a parlamentben. 

Ahogy most minden párt, a DK elnöksége és szervezetei is próbálja felmérni, hogy mit és hogyan kell másként csinálnia. Abban bízom, hogy megtaláljuk a megoldást. Fontos a hatpárti összefogást tovább vinnünk. A politikában érdemes tisztességesnek lenni és a megkötött megállapodásokat betartani. A listaállításról szóló tárgyalásokon megígértük, ha az LMP-nek nem lesz meg az 5 képviselője, akkor egy mandátumot átadunk, ezt mi betartottuk

– mondta a főpolgármester-helyettes arra a kritikára, hogy Gyurcsány Ferenc miatt nem nyert az ellenzék.

Ma a DK a legerősebb ellenzéki párt, nekünk lesz a legnagyobb ellenzéki frakciónk a parlamentben, nekünk van a legnagyobb ellenzéki képviselő csoportunk az Európai Parlamentben. Nem mellesleg a fővárosi önkormányzatban a DK-nak van a legerősebb frakciója. A számok önmagukért beszélnek

– mondta Gy. Németh Erzsébet, aki hitt abban, hogy ezt a választást megnyerhetik.

Már a választások előtt tudta, hogy a fővárosi pozícióról lemond, ha a listán mandátumot szerez és a parlamentben folytatja a munkát. Segít az utódjának, aki szerinte pozitív és együttműködő közegbe kerül.

(Borítókép: Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes beszédet mond az egy éve elhunyt Börcsök Enikő Jászai Mari-díjas színésznő emléktáblájának avatásán 2022. január 28-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)