Elfogyott a kedvezményes zöldhitel, milliókat bukhatnak, akik lemaradtak róla

2022.04.23. 06:57
Csupán két pénzintézet kínálta újra a kölcsönt, de egyetlen nap után ők is felfüggesztették a hiteltermék értékesítését.

Mindössze két pénzintézetnél lehetett kérni a kedvezményes zöldhitelt, miután 100 milliárd forinttal emelte a keretet a jegybank, amely szintén csak egyetlen napig fogadott új igényeket, mert akkora kereslettel szembesült – írja az rtl.hu. Akik lemaradtak, többmilliós foglalót bukhatnak, vagy piaci kölcsönből kell lakást vásárolniuk – kétszeres kamattal.

A bankok nagyjából kilencezer zöldhitelkérelmet fogadtak, arról még nincs pontos információ, hányan nem fértek bele a keretbe. Van olyan házaspár, amelyik már adásvételi szerződést is kötött a zöldhitellel kalkulálva, és a foglalót is letette.

Az MNB az eredetileg 200 milliárdos zöldhitelkeretet 300 milliárdra növelte, a bankok többsége mégsem fogadott új igényeket, mert a korábbiak ezt a bővített keretet is kimerítették.

Csupán két pénzintézet kínálta újra a kölcsönt, de egyetlen nap után ők is felfüggesztették a hiteltermék értékesítését. Akik bukják a foglalót, vagy piaci hitelt kell felvenniük, a legkedvezőbb ilyen kölcsön havi törlesztője 45 százalékkal magasabb, mint amekkora a zöldhitelé lett volna. Akik lemaradtak a zöldhitelről, a zöld csokot is bukhatják.