Tizenegymillió dózis, koronavírus elleni vakcina lehet most a magyar raktárakban

2022.04.23. 20:53
Összesen 11 millió adag, koronavírus elleni vakcina maradhatott Magyarországon – közölte az RTL Klub híradója.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ korábbi adatai szerint összesen több mint 32 millió adag vakcina érkezett Magyarországra eddig. Ezekből az RTL szerint mintegy 15 milliót használtak fel, miközben megközelítőleg 5 milliót elajándékozott a kormány, 1 milliót pedig eladtak.

Így a raktárakban 11 millió dózis maradhatott. Ezzel kapcsolatban Falus Ferenc volt országos tiszti főorvos azt mondta: ennyi adagra legfeljebb csak akkor lenne szükség, ha „mindenki felvenné az oltást, aki 4 hónapnál régebben kapott utoljára”. Ehhez képest viszont

áprilisban már csak mindössze 74 ezer, koronavírus elleni oltást adtak be Magyarországon.

Falus Ferenc szerint ha a magyarok már nem használják fel ezeket a dózisokat, akkor a készletet fejlődő országokba kellene eljuttatni. Afrikában még több országban is 10 százalék alatti az átoltottság, Kongóban például csak 0,6 százalék kapta meg a vakcinát – emlékeztetett. 

Az RTL Klub híradója érdeklődött a magyar kormánynál, hogy hány vakcinának jár le a szavatossága a következő hónapokban, de erre a kérdésre nem kaptak választ. Mindössze annyit mondtak, hogy Magyarország számos rászoruló országot segít vakcinával, és ilyen esetekben rendszerint a lejárathoz közelebb álló készletekből adományoznak.