A Transparency kiperelte, hogy mennyiért adták el a kormány által túlvásárolt lélegeztetőgépeket

B RKL20210424126
2022.04.23. 11:43
A Fővárosi Törvényszék a Transparency javára döntött abban a perben, amelyet az Emberi Erőforrások Minisztériumával szemben indított. A cél az volt, hogy megtudják, hány darab lélegeztetőgépet sikerült továbbértékesítenie az EMMI-nek azután, hogy a magyar állam, túllépve az egészségügyi kapacitások és az észszerűség által szabott határokon, nem kevesebb mint 300 milliárd forintért vásárolt össze több mint 17 ezer készüléket.

A bevásárlást követően, miután a beszerzett eszközök nagy része raktárban porosodott és a túlvásárlás ténye a kormánynak is feltűnt, az EMMI kapta a feladatot, hogy a feleslegtől viszonteladás címén megszabaduljon. A Transparency International Magyarország közérdekűadat-igénylés útján próbálta kikérni a továbbértékesítésekre vonatkozó adatokat, azonban miután a tárca megtagadta a válaszadást, bírósághoz fordult.

A Fővárosi Törvényszék most meghozott elsőfokú ítélete alapján az EMMI nem titkolhatja az adatokat. 

Egyebek mellett kiderülhet, hogy a vonatkozó kormányhatározat alapján pontosan mennyi eszköztől sikerült megválni és mekkora összegért, mely szervezet vagy cég végzi az értékesítést, valamint arra is, hogy a viszonteladást végző céget milyen eljárásban és feltételek mentén választották ki.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma többek között egy vonatkozó alkotmánybírósági határozatra hivatkozva érvelt az adatok kiadása ellen, azonban a Fővárosi Törvényszék a tárca érvelését elutasította. 

Emellett az EMMI alperesként azzal igyekezett elhajolni a számára kellemetlen feladat elől, hogy a tárca szerint nem kötelessége a lélegeztetőgépek viszonteladásáról szóló adatok összegyűjtése és rendszerezése, így ilyen formában nem is kötelezhető azok kiadására. A bíróság azonban a továbbértékesítésről szóló kormányhatározat vonatkozó pontjai alapján megállapította, hogy igenis az EMMI feladata volt az érintett lélegeztetőgépek tételes összeírása, így arról pontos listákkal kell rendelkeznie.

Reagált az EMMI

A baloldali sajtó a Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletét arra használja fel, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumát alaptalanul rossz színben tüntesse fel, megtévesztve az olvasókat. Ezúton is világossá kívánjuk tenni, hogy lélegeztetőgépek eladásáról – mivel a tárca nem értékesített lélegeztetőgépet – semmilyen adat nem áll rendelkezésre az Emberi Erőforrások Minisztériumában

– közölte az EMMI, hozzátéve, többször világossá tette, hogy a Transparency International által kért formában és bontásban nem rendelkezik légeztetőgépekre vonatkozó adatokkal, a tárcának pedig nem kötelessége az adatigénylés teljesítése érdekében új adatbázist előállítani, és minden ezzel ellentétes kommunikáció valótlan állítás.

Az EMMI az elsőfokú ítélettel szemben fellebbezéssel kíván élni.

(Borítókép: A Fővárosi Törvényszék épületének több ügyészség székhelyének a részlete a főváros V. kerületében a Markó utcában. Fotó: Róka László / MTVA / MTI)