Emmanuel Macron győzelméért szorít Dobrev Klára

20220217163137 PAP 3810
2022.04.24. 16:27
„Ma az egész világ vigyázó szeme Párizsra és Franciaországra figyel” – írta ki a közösségi oldalára Dobrev Klára, akitől francia demokrata barátai kértek egy támogató videót az elnökválasztás második fordulója előtti napokban.

Szívesen vettem fel, mert nem kérdés, nekünk, európai magyaroknak az az érdekünk, hogy a következő években is egy olyan elnöke legyen Franciaországnak, aki elkötelezett a szoros európai együttműködés, a demokratikus értékek védelme mellett. Ennek fényében szorítok Emmanuel Macron elnök úr győzelméért, és várom izgatottan az esti eredményeket!

– közölte a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője.

Az általa közzétett videóban angolul úgy fogalmazott:

Amikor találkozom európai barátaimmal, azt kérdezik tőlem, mi történt, mi történik Magyarországon. Szeretném, ha tanulnának a mi példánkból. Szeretném, ha megértenék, hogy azon az úton, amely a populizmustól az illiberális rezsimeken át a diktatúrához vezet, nincs megállás. Ez az út zsákutca, amelyből nincs visszatérés, és amely mindig agresszióba és összeomlásba torkollik. Ezt tanította nekünk a történelem, és ez a jelenünk is. Ezt látjuk az Európai Unió keleti határainál. Putyin és Orbán ugyanazt csinálják. Illiberális rezsimet építenek, ami aztán egy ponton átfordul diktatúrába. Bármilyen engedmény, amelyet európai értékeink – a demokrácia, a jogállam, az emberi jogok – rovására tennénk, mindig ugyanoda vezet. Arra az útra, amelyen Putyin és legjobb barátja, Orbán és Orbán legjobb barátja, Le Pen kéz a kézben járnak. Nem engedhetjük nekik! Ki kell tartanunk európai értékeink mellett. Legyünk bár szociáldemokraták, zöldek, liberálisok vagy konzervatívok, tudnunk kell, hogy a történelem velünk él.

Dobrev Klára szerint a demokrácia nem vehető magától értetődőnek, és harcolni kell a populizmus ellen. A közvélemény-kutatások Emmanuel Macron előnyét jelzik a vasárnapi elnökválasztás hajrájában.

(Borítókép: Dobrev Klára 2022. február 17-én. Fotó: Papajcsik Péter / Index)