Fontos dokumentumot vett át Gyurcsány Ferenc

image 6483441 (39)
2022.04.25. 15:52
Miközben a Momentum Mozgalom feltételekhez köti az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában történő részvételt, több ellenzéki képviselő hétfőn vette át képviselői megbízólevelét.

Az április 3-i választásokon a Fidesz–KDNP 48, a hatpárti ellenzék 38, a Mi Hazánk Mozgalom 6 listás mandátumhoz jutott. Összességében a kormánypártok 135 mandátumot gyűjtöttek (és ezzel ismét kétharmados többségbe kerültek), az Egységben Magyarországért 57-et, a Mi Hazánk hatot, a nemzetiségi listáról a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata pedig egyet.

Orbán Viktor már az előző héten átvette képviselői megbízólevelét. Hétfőn azok kapták meg a dokumentumot, akik az április 3-i országgyűlési választáson országos pártlistáról mandátumot szereztek, de a múlt heti ünnepélyes átadáson nem vettek részt.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) és a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) Alkotmány utcai székházában tartott rendezvényen Téglási András, az NVB elnöke kiemelte: április 3-án az újkori magyar demokrácia történetében kilencedik alkalommal zajlott le az országgyűlési képviselők választása, a Nemzeti Választási Bizottság a törvényi határidőn belül, április 14-én megállapította a választás listás eredményét, ami április 16-án jogerőre emelkedett. Az NVB elnöke gratulált a képviselőknek, és munkájukhoz sok sikert kívánt. Nagy Attila, az NVI elnöke ugyancsak jó munkát kívánt a megválasztott képviselőknek.

Gyurcsány Ferenc és Jakab Péter is ma vette át

A Fidesz–KDNP-frakciószövetség listáján szereplők közül hétfőn vette át a megbízólevelét Nacsa Lőrinc és Halász János.

Az ellenzéki összefogás listájáról hétfőig várt Jakab Péter, Gyurcsány Ferenc, Vadai Ágnes, Gy. Németh Erzsébet, Sebián-Petrovszki László, Varga Zoltán, Gréczi Zsolt, Kálmán Olga, Dávid Ferenc, Kordás László, Komáromi Zoltán, Hegedüs Andrea, Szabó Rebeka, Zsiga-Kárpát Dániel, Lukács László György, Brenner Koloman, Sas Zoltán, Varga Ferenc, Bencze János, Balassa Péter és Szabó Hajnalka. Szintén hétfőn vette át megbízólevelét a Mi Hazánk listavezetője, Toroczkai László is.

Az továbbra sem világos, hogy az ellenzéki pártok milyen formában vesznek részt az új parlament munkájában. Hadházy Ákos, a Zuglóban győztes ellenzéki jelölt az Index kérdésére korábban úgy fogalmazott, hogy az ellenzéknek ki kell lépnie a parlamenti „díszletellenzék” pozíciójából.

A momentumos képviselőnek arra is vannak javaslatai, hogy az ellenzék milyen lépéseket tehet. Elfogadhatónak tartaná azt az opciót, hogy ne vegyék fel a parlamenti mandátumot, vagy ne menjenek el az alakuló ülésre, ne fogadjanak el fizetős bizottsági pozíciókat, és a parlamenti vitákban ne vagy csak korlátozott módon vegyenek részt.

Fekete-Győr András, a Momentum leendő frakcióvezetője egy ötpontos követelési listával állt elő. A párt képviselői akkor vesznek részt az alakuló ülésen és az érdemi parlamenti munkában, ha ezek teljesülnek:

  1. A mindenkori kormánypártok a mindenkori ellenzéki pártokkal egyetértésben változtathassák meg a választási törvényeket, illetve az önkormányzatok hatásköréről és választásáról szóló jogszabályokat.
  2. A közmédia élére a parlamenti pártok konszenzussal válasszanak vezetőket, így biztosítva a közmédia valóban független és pártatlan működését.
  3. Az országgyűlési képviselők kapják vissza az állami szervek ellenőrzéséhez szükséges jogosítványaikat.
  4. Kezdődjön meg egy, a választások tisztaságát garantáló, valamint a választási kampány során elkölthető pénzekről szóló új jogszabály közös kidolgozása.
  5. Induljon valódi párbeszéd a kormány és a szakmai érdekképviseletek között, induljanak háromoldalú tárgyalások a sztrájkjogról (kormányoldal, ellenzék, reprezentatív szakszervezetek).

Az új parlamenti ciklus május 2-án 11 órakor kezdődik. A köztársasági elnök az alakuló ülésen javaslatot tesz a miniszterelnök személyére, akinek megválasztásához a képviselők több mint felének a szavazata szükséges.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)