TASZ: Minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott koronavírus-fertőzésbe

2022.04.25. 19:02
Csaknem tízezren a kórházban kapták el a koronavírust 2020-ban – tudta meg a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), miután pert indított a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) adataiért, amelyeket nem tettek közzé időben.

Az NNK jelentéséből kiderült, hogy 2020-ban 429 koronavírus-járvány tört ki az egyes ellátóhelyeken, és ezekben 9847 ember fertőződött meg. Közülük 1752 fő el is hunyt, vagyis minden hatodik ember belehalt a kórházban elkapott fertőzésbe.

A nem koronavírushoz köthető kórházi járványok száma 2019-hez képest nagyságrendileg azonos számú (2019-ben 137, 2020-ban pedig 112), vagyis

az összes kórházi járvány 79 százalékát koronavírus okozta.

A TASZ beszámolója szerint az adatokból annyi már biztosan látszik, hogy a koronavírus megjelenése jelentősen megnövelte a kórházi fertőzések számát, valamint az is kitűnik, hogy „a magyar egészségügy nem tudja hatékonyan megvédeni a fertőzésektől a kórházakban kezelt embereket”.

A civil szervezet szerint ahhoz, hogy hatékonyan fel lehessen lépni a probléma ellen, elengedhetetlen, hogy megfelelően monitorozzák és közérthető módon, időben közzétegyék a kórházi fertőzéses adatokat.

A Társaság a Szabadságjogokért tavaly kérte meg a Nemzeti Népegészségügyi Központot, hogy tegyék közzé az előző évekre vonatkozó fertőzésekről szóló jelentéseket – mivel érdemi választ nem kaptak, pert indítottak az adatokért. 

A jogszabály szerint az országos tisztifőorvos és munkaszerve, az NNK gyűjt adatokat a kórházi fertőzésekről, majd ezekről összefoglaló jelentéseket tesznek közzé. A dokumentumokat 2016-tól kezdve az NNK jogelődje, az ÁNTSZ archív oldalán lehet elérni.

Az előző évek jelentéseit hivatalosan minden év június 1-jéig kellett közzétenni, ezt azonban fokozatosan későbbre tolták, a jelenleg érvényben lévő szabályok szerint a határidő november 1. A 2019-es és a 2020-as évre vonatkozó jelentéseket azonban a kitolt határidőig sem tették közzé.