Ujhelyi István vállalná az MSZP társelnöki posztját

image 6483441
2022.04.25. 08:36 Módosítva: 2022.04.25. 09:49
Elindulna az MSZP társelnöki posztjáért Ujhelyi István, az MSZP európai parlamenti képviselője. Erről maga a politikus beszélt hétfő reggel az ATV Start című műsorában.

Amint arról vasárnap beszámoltunk, Tóth Bertalan nem indul újra a párt vezetői tisztségéért az őszi tisztújításon. Ujhelyi István az MSZP szombati választmányi ülésén azonban konkrét javaslatot nyújtott be a párt megújítására, nyilatkozata szerint elnökként ennek végrehajtására vállalkozna. Szavai szerint ez

megfelelő kiindulópont, kezdeti kapaszkodó lehet a közösség újjászületéséhez.

A politikus az ATV reggeli műsorában úgy fogalmazott,

ha az újjászületést támogatja a közösségünk, azt szívesen, örömmel, nagy ambícióval, pártelnökként vállalom, ha maradni akarunk azok, akik vagyunk és nem tudunk változtatni, ahhoz nem én kellek.

Hangsúlyozta: Ha van változtatási szándék, akkor abban részt venne és a hozzá kapcsolódó felelősséget is vállalná.

Támogatókat gyűjt az új esélyhez

Ujhelyi István hétfőn közleményben is megerősítette, hogy kész vezetői szerepet vállalni az MSZP-ben.

Ha valóban változtatni akarunk, akkor magunkon kell elkezdeni a változást. Nem ugyanazt kell, csak jobban csinálni, hanem egészen mást és egészen más formában. Az MSZP közösségének cölöpjei és szociáldemokrata értékei szilárdan állnak, a felépítményt azonban az alapoktól kell újraépítenünk

– fogalmazott a szocialista európai parlamenti képviselő.

A politikus azt is javasolja, hogy az MSZP-nek legyen új neve: Esély – Magyar Szociáldemokraták Pártközössége.

Ne csak külsőségekben, de szervezeti működésünkben és politikai ügyeink fókuszában is érdemben változtassunk

– tette hozzá Ujhelyi István.

A következő időszakban személyes beszélgetések sorozatával fog támogatókat és javító szándékú észrevételeket gyűjteni a párt újjászületését szorgalmazó koncepciójához, „az esély megteremtéséhez”. A szocialista politikus szerint semmi nincs kőbe vésve, mindent az MSZP közösségével együtt kíván megvalósítani.

Ezúton megerősítem, hogy amennyiben közösségünk többsége egyetért a párt radikális átalakításával, annak megvalósításában kész vagyok vezető szerepet vállalni és ennek érdekében elindulni a tisztújításon a társelnöki posztért. Nem pusztán tisztséget, hanem elsősorban úttörő feladatot és kötelezettséget akarok vállalni. Ha valóban változtatni akarunk, akkor kész vagyok erre a munkára. Ha a közösségem a változatlanság mellett foglal majd állást, tudomásul véve hátra fogok lépni

– közölte Ujhelyi István.

Vasárnapi nyílt levelében azt írta: az MSZP brandje megkopott, a szegfű elhervadt, teljes átalakulásra van szükség, a valóságra és a jelenre kell reagálni.

Tóth Bertalan 2018-tól tölti be az MSZP elnöki tisztségét, 2020 szeptemberében őt és Kunhalmi Ágnest választották a párt társelnökeinek.

(Borítókép: Ujhelyi István 2022. március 6-án. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)