Több tízmilliót csalt el egy lelkésznő Borsodban

2022.04.25. 15:56
Az Encsi Járási Ügyészség egy 45 éves nő ellen emelt vádat minősített csalások miatt. Az elkövető lelkipásztor volt, és az egyházközség képviselőjétől és magánszemélyektől milliós, tízmilliós tételekben csalt ki kölcsönöket, amelyeket nem fizetett vissza.

A vádirat szerint a vádlott egy borsodi kistelepülésen lelkipásztorként dolgozott. 2019 augusztusában megkereste az egyházközség képviselőjét, akitől azzal az indokkal, hogy saját vállalkozást szeretne beindítani, 3 millió forint kölcsönt vett fel, majd ismételten kért tőle további 2,5 millió forintot – írta meg az ügyészség

Magánszemélyektől is felvett kölcsönöket azzal a hivatkozással, hogy az életbiztosítását akarja lejárat előtt felszabadítani, letéti jegyét szeretné kiváltani, valamint többször a parókia tetőszerkezetének cseréjére, javítására kért pénzt, 500 ezer és 10 millió forint közötti összegekben. Egyes sértettektől rövid idő múlva egyházi célokra ismételten újabb kölcsönösszegeket is átvett, szintén milliós tételekben.

A nő a kölcsönöket nem akarta – és nem is tudta – visszafizetni.

Az elkövető összesen 46 millió forintot csalt ki a sértettektől hivatását felhasználva, amelyhez vagy készpénzben jutott hozzá, vagy a sértettek a bankszámlájára utalták.

Az ügyészség a büntetlen előéletű nővel szemben börtönbüntetést és közügyektől eltiltást indítványozott.