Sok iskolai menzán nem lesz diós, mogyorós vagy szezámmagos étel ezentúl

D KOM20170308007
2022.04.26. 20:07 Módosítva: 2022.04.26. 20:07
Az AllerGéniusz Egyesület még januárban kezdeményezte, hogy a közétkeztetésből kerüljenek ki az allergizáló élelmiszerek. Javaslatukra az iskolai menzán nem adnak szezámmagot, mogyoró- és dióféléket tartalmazó ételeket.

Az AllerGéniusz Egyesület nem sokkal azután nyújtott be javaslatot a közétkeztetés megreformálására, hogy egy hétéves kisfiú 2022. január 18-án anafilaxiás sokkot kapott egy iskolai szülinapozáskor elfogyasztott tortától, aminek következtében pár órával később életét vesztette. A torta mogyorót tartalmazott, amelyre a kisgyermeknek súlyos allergiája volt. 

Az egyesület a Facebook-oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy a hasonló esetek megelőzése érdekében az oktatási intézmények menzájáról mihamarabb ki kellene iktatni a sokak számára allergiás reakciót kiváltó földimogyorót, a dióféléket és a szezámmagot.

Most kedvező választ kaptak a legnagyobb közétkeztető cégtől, a Hungast Kft.-től, a hivatalos levelet meg is osztották oldalukon.

A velük kapcsolatban álló oktatási intézményekbe nem szállítanak ilyen allergéneket tartalmazó élelmiszereket. A Hungast-csoport a hivatalos levelük végén kiemeli, hogy a nem speciális táplálkozási igényű fogyasztóik ellátásában is előfordulhatnak olyan élelmiszerek – a legnagyobb gondosságuk ellenére is –, amelyek nyomokban tartalmazhatnak ilyen összetevőket. 

Korábbi egyeztetéseinknek megfelelően vállalásunk ezen lehetőségek előfordulásától mentesül.

Az AllerGéniusz Egyesület a tragikus eset után azt is javasolta az oktatási intézmények számára, hogy legyen az intézményben legalább két, az anafilaxiás roham esetén életmentő adrenalin-autoinjektor injekció, amelynek a használatát ismerjék a tanárok, és ezt a tudást évenkénti oktatással frissítsék fel.

(Borítókép: Gyermekek ebédelnek az egri Ward Mária Általános Iskola, Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola étkezőjében 2017. március 8-án. Fotó: Komka Péter / MTI)  • Hírek
  • Hírek