Szijjártó Péter: Másfélszer több szavazat érkezett Szabadkáról, mint 2018-ban

2022.04.26. 14:48
A külgazdasági és külügyminiszter szerint a vajdasági magyarok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a nemzeti kormányzás folytatódhasson Magyarországon.

„A vajdasági magyar közösség a parlamenti választáson történt rekordrészvétellel bebizonyította, hogy számíthat rá az anyaország, mi pedig azt mondjuk, ők is számíthatnak ránk a következő időszakban" – hangsúlyozta Szijjártó Péter Szabadkán.

A külgazdasági és külügyminiszter közölte, a vajdasági magyarok minden korábbinál nagyobb számban vettek részt „a történelmi jelentőségű magyarországi parlamenti választáson”, a több mint 60 900 Szabadkán leadott szavazat a másfélszerese annak, amit 2018-ban adtak le.

A vajdasági magyarok ezzel hozzájárultak ahhoz, hogy folytatódhasson a nemzeti kormányzás Magyarországon.

– emelte ki a tárcavezető, aki örömét fejezte ki amiatt, hogy a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) a szerbiai választásokat követően ismét önállóan tud frakciót alakítani a szerbiai parlamentben, és a VMSZ által támogatott elnökjelölt, Aleksandar Vucic tudja folytatni a munkáját a következő öt évben is.

Újságírói kérdésre válaszolva Szijjártó Péter beszélt arról is, hogy folytatódnak a stratégiai jelentőségű fejlesztések Szerbia és Magyarország között, a Budapest-Belgrád vasútvonal felújítási munkálatai 2025-re lezárulnak, a Szabadka-Szeged vasútvonalat pedig még az idén üzembe helyezik.

„Az ukrajnai háború miatt a Budapest-Belgrád vasútvonal jelentősége még inkább felértékelődik, hiszen ezen az útvonalon tud majd az áru a görögországi kikötőkből Nyugat-Európába jutni, hiszen az ukrajnai útvonalak egy időre ellehetetlenültek" – mutatott rá a külgazdasági és külügyminiszter.