Leszakad az ég, több megyére is kiadták a figyelmeztetést

DMOHA20180826002
2022.04.27. 07:07
Északon és nyugaton többnyire zárt lesz a felhőzet, míg délen és keleten a felhőzetben nagyobb szakadozások is előfordulhatnak. Többfelé valószínű eső, zápor, főként az Alföldön zivatarok is kialakulhatnak.

A Dunántúlon megerősödik az északnyugati szél, zivatarok környezetében viharos lökések is előfordulhatnak. A legmagasabb nappali hőmérséklet a tartósan borult, csapadékos tájakon 10 és 15, míg a kevésbé felhős Dél-Alföldön 16 és 22 fok között alakul. Késő estére 8 és 13 fok közé hűl a levegő – derült ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A Dunántúlon fokozatosan csökken a felhőzet, megszűnik a csapadék. Ezzel szemben keleten továbbra is több helyen eshet az eső. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, néhol erős. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul.

időjárás
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Kiadták a figyelmeztetést

A meteorológia szolgálat szerdán hét megyében zivatar, további négy megyében eső és három megyében felhőszakadás miatt adott ki figyelmeztetést. Előrejelzésük szerint kora délutántól legnagyobb számban és eséllyel az Alföldön várható zivatarok (helyenként akár heves zivatarok) kialakulása, de a Dél-Dunántúl keleti részein sem kizárt egy-egy cella előfordulása.

Az Észak-Alföldön még szerda éjjel is aktív lehet a légkör, majd lecsengenek a zivatarok.

Szerdán a zivatarokat viharos kifutószél (60-90 kilométer per óra), felhőszakadás (általában akár 20-25 milliméter, de helyenként 30-40 milliméter is lehet) és jégeső is kísérheti.

Míg szerda éjfélig Komárom-Esztergom, Pest, Nógrád és Heves megyékben 24 óra alatt jelentős, 20 millimétert meghaladó csapadékmennyiség is összegyűlhet.

időjárás1
Fotó: Országos Meteorológiai Szolgálat

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint az erősen változékony időben kettősfronti tünetek léphetnek fel, így fejfájás, rossz közérzet, valamint alvászavarok is jelentkezhetnek. A szív- és keringési rendszer betegségeivel küzdők vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet tapasztalhatnak, nehézlégzés is jelentkezhet.

(Borítókép: Mohai Balázs / MTI)