Bayer Zsolt: Benne van a pakliban, hogy ellustul a Fidesz–KDNP

DSC0189
2022.04.28. 07:12
„A DK tagozataként még működhet tovább valamiféleképpen a Jobbik, vagy az LMP” – ezt már Novák Előd mondta, a Kibeszélő Extrában, amelyben ezúttal Bayer Zsolt és a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke volt Tickvicki Dóra vendége.

„Egy embernek ugyan számos identitása van, de egy embert mégis három identitás határoz, vagy határozott meg hosszú-hosszú évszázadokon keresztül. Ez a három pedig a vallási identitás, a nemzeti identitás, meg a nemi identitás” – vallja Bayer Zsolt újságíró, publicista, aki az Index Kibeszélő című műsorában arról is beszélt, szerinte mit jelent a jobboldaliság.

Szerintem az, hogy ragaszkodni kell az alapvető identitásokhoz. És szembe kell menni. Mert az embernek ezek az alapvető identitásai. Aztán felőlem mindenki válogathat, hogy most melyik vallási, nemzeti. A nemit nem is említem, mert az annyira magától értetődő. A természeti törvényeket, meg az isteni törvényeket, megint ki-ki válassza ki magának. Nem lehet megfellebbezni. Férfi van, meg nő van. Minden más – próbálok finoman fogalmazni – egy ilyen mesterséges, »jó dolgom van, nem tudom, mit csinálok már« konstrukció. Férfi van és nő van. Tehát nemi identitással nem is foglalkozom. Egy jobboldali ember számára föl sem vetődhet, hogy ez megkérdőjelezhető. És ragaszkodni kell a nemzeti identitáshoz is, vallási identitáshoz is. Kinek mi a kedvesebb, abban a sorrendben. Szerintem ma ebben a globális széthulló világban nagyjából ennyit jelent 

– fejtette ki Bayer Zsolt.

 A választásról, az ellenzékről és a Fidesz–KDNP nagyarányú győzelméről szólva azt mondta: 

Benne van a pakliban, hogy ellustul a Fidesz–KDNP, mert ha nincs olyan ellenzék, amelyik értelmezhető, értelmes, megfontolandó javaslatokat tud letenni, amelyik tud képviselni egy valódi alternatív politikát, akkor az ember hajlamos ellustulni. Én nem szeretném, hogyha ez lenne, de jelen pillanatban nincs alternatíva. Ez van, ami van. Április 3-án – és ez mondjuk morálisan sok mindent elárul erről a kis társaságról –, a választás éjszakáján hagyták egyedül fölmenni a kapitányukat arra a színpadra, rögtön az első pillanatban hátba döfték, és azóta egymást körbecsesztetik. Ez volna az alternatíva.

Bayer Zsolt a Fidesz egyfajta középre helyeződéséről is beszélt, amit a radikális jelzővel illetett Mi Hazánk Mozgalom parlamentbe kerülése hozott.

A Mi Hazánk hozzánk képest lényegesen radikálisabb, és nyilván számos dologban képvisel olyat, ami számunkra már túl van azon a határon, ami szerint nekünk léteznünk kell, meg ahogyan a politikánkat nekünk be kell rendezni. Miközben mondjuk mi sem rajongunk a jelenlegi Európai Unióért, de azért a mi számunkra nem megkérdőjelezhető ma még, hogy nekünk ott a helyünk, amennyire én tudom, a Mi Hazánk számára az. 

Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke is vendége volt a Kibeszélőnek. Többek között arra is reagált, hogy pártját radikális jelzővel illetik.

Az egészséges nacionalizmus, a hazaszeretet, az a mindennapjaink része lehetne. És az, hogy mi mellesleg radikálisak vagyunk, radikálisan vagyunk hazaszeretők, az azt jelenti, hogy gyökeres változásokat szeretnénk. Tehát a radikalizmus az alapvetően gyökerességet, gyökeres változást jelent a szó etimológiai értelmében.

Az ellenzéki összefogásról Novák Előd úgy fogalmazott:

 A DK tagozataként még működhet tovább valamiféleképpen a Jobbik, vagy az LMP.

A Mi Hazánk Mozgalmat a Fidesz szatellitpártjának nevezte Jakab Péter, a Jobbik elnöke. Novák Előd erről azt mondta:

Kétségkívül vannak olyan közös alapvetések, mondjuk a családtámogatást, vagy a családfelfogást illetően, amelyek persze sok esetben olyan radikális eszközök nélkül, mint a könyvdarálás, nem is kerülhetett volna alaptörvénybe és törvényi védelembe, hiszen Dúró Dóra is hiába nyújtotta be a korábbi években a homoszexuális propaganda iskolai tiltását, azt lesöpörte a Fidesz.  

Novák Előd hozzátette, a könyvdaráláshoz hasonló radikális eszközök csak figyelemfelhívásként szolgálnak, amellyel rá tudnak világítani egy-egy helyzet tarthatatlanságára.

Az e heti Kibeszélőben szó lesz még arról is:

  • mit gondol Bayer Zsolt a Jobbikról;
  • miért tartja Jakab Pétert politikai hullának Novák Előd;
  • milyen feladatokat lát fontosnak a Mi Hazánk Mozgalom számára a párt alelnöke.
Kibeszélő Bayer Zsolt és Novák Előd

A teljes videót a fenti lejátszóra kattintva nézhetik meg, a beszélgetés podcastverzióját pedig alább érhetik el:

(Borítókép: Bayer Zsolt. Fotó: Kaszás Tamás / Index)