Közvetlenül kapja a pénzt Budapest az Európai Bizottságtól

2022.04.29. 10:19
Hatalmas sikerként, egyben lehetőségként számolt be arról Karácsony Gergely főpolgármester, hogy az Európai Bizottság kiemelten fogja támogatni Budapestet a 2030-as klímacél elérésében.

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere Facebook-oldalán számolt be arról, hogy az Európai Bizottság száz európai várost választott ki az általa indított klímasemleges és okos városok programjába, amelybe három magyar város is bekerült:

  • Miskolc,
  • Pécs
  • és Budapest.

Az uniós projekt lényege, hogy kísérleti és innovációs központokká tegyék ezeket a városokat, amelyek jó példáit és gyakorlatait valamennyi európai város átveheti, hogy legkésőbb 2050-ig minden város klímasemleges legyen az unióban

– magyarázta hivatalos oldalán Karácsony Gergely, hogy miért nagy siker és lehetőség egyben, hogy Budapest is részt vehet az Európai Bizottság klímavédelmi programjában.

Budapest főpolgármestere azt is hozzátette: az összesen 360 millió euróból megvalósuló program „nem felülről irányított, nem Brüsszelből fogják megmondani, hogy mit csináljunk Budapesten, hogy elérjük 2030-ig a klímasemlegességet”.

Éppen ezért a következő lépés, hogy a fővárosnak ki kell dolgoznia egy úgynevezett klímavárosi szerződést, amelynek az összes városi ágazatra lebontva tartalmaznia kell egy átfogó koncepciót az éghajlat-semlegesség elérésére.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.