Ledózerolják a munkásőrség egykori főhadiszállását a Gellért-hegyen

latvanytervkulso2
2022.04.29. 12:52

A Munkásőrség Somlói út 49–53. szám alatti egykori épülete menthetetlen állapotú, energetikai megoldásai, technológiai berendezései elavultak, szigetelés hiányában fűtése tetemes összegeket emészt fel, gépészete helyrehozhatatlan. 

A kommunista erőszakszervezet bázisa 1974-ben épült fel, első ütemben a Spiró Éva által tervezett kisebb épület (továbbképző központ és szállás), majd tíz évvel később a Pázmándi Margit nevével fémjelzett nagyobbik épület, amely a Munkásőrség országos parancsnokságának és tisztképzőjének központjaként szolgált. Az építés során a technológiában, anyaghasználatban és a kivitelezésnél is – ahogy a korra oly sokszor jellemző volt – súlyos hiányosságok mutatkoztak, így az épületek a fenntartók erőfeszítései ellenére menthetetlenül romlottak.

A Mathias Corvinus Collégium (MCC) tehetséggondozó intézmény 2001-ben került birtokon belülre, ám a lakhatatlan állapotok miatt 2021 őszén a Tas vezér utca 3–7. szám alatti bérelt ingatlanba költözött be. 

A héten bemutatott új tervek ismertetésekor elhangzott: a Somlói úti új épület oktatási helyszín és diákkollégium is lesz, a telken a mostani lebetonozott felület helyett egy egy hektárnál nagyobb közpark is helyet kap. 

2020 decemberében az MCC nyílt építészeti tervpályázatot írt ki az új budapesti épületegyüttes megtervezésére, amelyet végül a NAPUR Architect Kft. nyert meg. Az építés hatósági engedélyezése már lezárult, rövidesen megkezdődhetnek a kivitelezési munkák. Az ütemterv szerint lehetséges, hogy a 2025/26-os tanévet már a Somlói úti új épületében kezdhetik meg a diákok. 

A tervek szerint a Munkásőrség egykori székhelyén a mostani két épület helyett csak egy, a nagyobbikkal közel azonos alapterületű fog állni a telken, így a mostaninál jóval kiterjedtebb lesz a zöldfelület. A központot körülvevő parkot pedig nem csak az MCC dolgozói és diákjai használhatják, mindenki számára nyitott lesz.

A tervbemutatón az is elhangzott, hogy a tehetséggondozás keretében az MCC egy újabb, ezúttal Építészeti Műhellyel bővül, amelyet a jövőben Erhardt Gábor Ybl-díjas építész vezet. A szakember 2017 óta három település – Abaújszántó, Erdőbénye és Tállya – főépítészi feladatait is ellátja.

(Borítókép: Gyurkovits Tamás / MCC)