Korrupcióval vádolnak egy adóhatósági kormánytisztviselőt és több vállalkozót

2022.04.29. 09:51
A kormánytisztviselő a jogellenes hivatali segítségnyújtásért cserébe mobiltelefont, vacsorameghívást és különböző nagyobb értékű húskészítményeket fogadott el.

A vádirat szerint egy kormánytisztviselő az adóhatóság olyan osztályán dolgozott beosztottként, amelynek feladata a végrehajtási ügyek intézése és végrehajtási cselekmények nyilvántartása volt.

A kormánytisztviselő 2018 októberét megelőzően jó kapcsolatot alakított ki olyan vállalkozókkal, akik már huzamosabb ideje voltak érintettek adóhatósági eljárásokban.

A férfi az ismeretségi körébe tartozó vállalkozók részére a bizalom fenntartása érdekében

  • olyan információkat szolgáltatott, amelyek azt a látszatot keltették, hogy neki köszönhető valamely hátrányos jogkövetkezmény elkerülése.
  • Ezen túlmenően többször is megtekintette az adózók rendszerben levő adatait, vagy vállalkozott az adott ügy soron kívüli elintézésére.

A kormánytisztviselő a jogellenes hivatali segítségnyújtásért cserébe rendszeresen jogtalan előnyt kért, az ügyintézés ellentételezéseként például mobiltelefont, vacsorameghívást és különböző nagyobb értékű húskészítményeket fogadott el – írja a hvg.hu.

Az ügyészség a kormánytisztviselővel szemben végrehajtandó szabadságvesztés és pénzbüntetés kiszabására tett indítványt, illetve valamennyi kormánytisztviselő vonatkozásában indítványozta a köztisztviselői foglalkozástól történő eltiltást.