Pokorni Zoltán reméli, hogy nem zárják be a fogaskerekűt

FERI8436
2022.05.02. 09:47

Pokorni Zoltán reméli, hogy végül nem történik meg a fogaskerekű bezárása. A XII. kerület fideszes polgármestere erről a Magyar Nemzetnek beszélt a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) pár nappal korábbi bejegyzésére reagálva.

Ebben az egyesület arról számolt be, hogy a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) apránként készíti elő a fogaskerekű vasút bezárását.

A VEKE kifejtette: szükséges lenne a vonal és a járművek rekonstrukciója, cseréje, illetve az is, hogy csökkenjen a zajterhelés, és minél több utast szállítson a fogaskerekű. Már több kész, engedélyezett terv is elkészült erre vonatkozóan, de azokat egyelőre még nem valósította meg a főváros. 

Pokorni Zoltán elmondta: igaz az az állítás, hogy a fogaskerekű alig szállít utasokat a hajnali órákban, a vonal megújítása és meghosszabbítása ugyanakkor nagyon is időszerű.

A budai polgármester szerint az ideális az lenne, ha a jármű a Széll Kálmán tértől a Normafáig szállítaná az utasokat.

Ráadásul a tervek szerint pont azért is hosszabbítanák meg a vonalat, hogy a buszjáratoktól tehermentesíteni lehessen Budapest leglátogatottabb kirándulóhelyét, amelyet így mindössze 17 perc alatt el lehetne érni a 2-es metró végállomásától.

Pokorni Zoltán emlékeztetett: a felújítási terveket még Tarlós István főpolgármesterségének idején készítették el, de azoknak a határideje idén februárban lejárt.

A Magyar Nemzet írásából kiderül, hogy a 2017-ben indított projekt végleges építési engedélye mindössze öt évig hatályos. A BKK-nak egy kérelem benyújtásával lehetősége lett volna a meglévő engedélyt a lejárta előtt három évvel meghosszabbítani, de ezt a lehetőséget elmulasztották.

Pokorni Zoltán a lapnak megjegyezte: erre időben felhívták Karácsony Gergely főpolgármester, valamint a BKK figyelmét is.

Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes nemrég arról számolt be, hogy nem tartható az idei év, ha nem jön kormányzati segítség a BKV-nak. Budapest közösségi közlekedésének szolgáltatási körében elsőként a fogaskerekű közlekedését korlátozzák.

Dorner Lajos, a VEKE vezetője az Indexnek ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott: olyan szolgáltatáscsökkentés lesz a fogaskerekűnél, hogy az sokak szerint a bezárás előfutára lehet.

(Borítókép: Pokorni Zoltán 2020. október 8-án. Fotó: Isza Ferenc / Index)