Jégeső zúdul ránk, konkrétan az egész ország besárgul

GettyImages-81872852
2022.05.02. 15:53
Hétfőn és kedden is a több-kevesebb napsütés mellett fátyolfelhőkre és sokfelé erőteljes gomolyfelhő-képződésre van kilátás.

Hétfőn a déli megyéket leszámítva szórványosan, kedden viszont a déli határvidék kivételével már több helyen várható zápor, zivatar. A zivatarokat elsősorban felhőszakadás kísérheti – írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A szél csak zivatarok és intenzívebb záporok környezetében erősödhet meg. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 5 és 11 Celsius-fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 20 és 24 Celsius-fok között valószínű. Kontinensünk középső részén alapvetően se ciklonok, se frontok nincsenek, így sok gomolyfelhő képződik, amelyek az éjszaka folyamán össze fognak esni.

16 megyére adtak ki figyelmeztetést a várható zivatarok miatt, ezalól csak Somogy, Baranya és Tolna megye kivétel. A légmozgás mérsékelt marad. 

Ma az ország északi felén elszórtan kialakulhatnak zivatarok. Kezdetben főként az Északi-középhegységben, illetve az Észak-Dunántúlon, majd később az Alföldön is kísérheti villámlás a záporokat. Késő estére várhatóan fokozatosan megnyugszik a légkör. Kedden a maihoz képest nagyobb számban várható zivatarok kialakulása, amelyeket felhőszakadások kísérhetnek. Gyökeres változás az időben pénteken várható egy mediterrán ciklonnak köszönhetően.

Keddre, szerdára és csütörtökre már az egész országra figyelmeztetést adtak ki. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

(Borítókép: Getty Images)