A DK, a Párbeszéd és a Momentum képviselői kivonultak az ülésteremből

20220502110534 PAP 8279
2022.05.02. 13:06 Módosítva: 2022.05.02. 13:13
Az eskütétel után három ellenzéki frakció, a DK, a Párbeszéd és a Momentum képviselői otthagyták az üléstermet. Fekete-Győr András a történtek után a Kossuth téren elmondta: a következő években elsősorban a Parlamenten kívül képzelik el a munkát.

Nem sokkal az új Országgyűlés megalakulása után sajtótájékoztatót tartott a Momentum. A párt frakcióvezetője, Fekete-Győr András elmondta: ma megalakult a magyar történelem első momentumos frakciója, tíz képviselővel. Kiemelte, hogy esküt tettek, mert 1,9 millió választópolgár arra kérte őket, „legyenek a hangjaik”.

Kivonultunk ugyanakkor az érdemi részéről az alakuló ülésnek, mert egy olyan választási rendszer, médiarendszer működik Magyarországon, amiről tudjuk, hogy nem demokratikus. Ezért vonultunk, mert nem akartuk legitimálni ezt az alakuló ülést

– mondta Fekete-Győr András, aki beszélt arról is, hogy a következő években a munkát elsősorban a Parlamenten kívül, „változást akaró közösségek mozgósításával és megszerzésével fogják tölteni”.

Természetesen a Parlament falain belül is részt veszünk a munkában, és alternatívát fogunk állítani a rendszerrel szemben. Egy hazafias és haladó szellemű alternatívát fogunk állítani

– jelentette ki a frakcióvezető. Ahogy arról korábban beszámoltunk, a párt ma reggel egy úgynevezett „alternatív esküt” is tett.

A Momentum képviselői mellett a Párbeszéd és a DK képviselői is kivonultak az eskütétel után.

Az új Országgyűlés megalakulásának legfontosabb eseményeiről az Indexen is beszámolunk, percről percre tudósításunkat itt tekintheti meg.

(Borítókép: Országgyűlés alakuló ülése 2022. május 2-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)