Olcsóbb lehet a külföldi nyaralás, mint a balatoni

DMOHA20200710022
2022.05.03. 14:03
A jelenlegi járványügyi helyzet lehetővé teszi, hogy idén nyáron könnyebb legyen megszervezni egy külföldi utazást, mint egy évvel ezelőtt. Ráadásul az sem biztos, hogy drágább lesz egy ilyen út, mint a balatoni nyaralás.

Az orosz–ukrán háború következtében idén nyáron hiányozni fognak az orosz és ukrán turisták a Balaton környékéről, az orosz turisták elsődleges célpontja Hévíz volt. Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) tiszteletbeli elnöke nehezen tudja elképzelni, hogy a belföldi turizmus pótolni tudná a kieső külföldieket.

A szövetség viszont arra számít, hogy Csehországból, Szlovákiából bőven érkezhetnek, német turisták is jöhetnek, valamint az elmúlt években tapasztaltak szerint az északi országokból is voltak látogatói a Balaton környékének.

A szövetség tagjai optimisták, de így is 10-15 százalékos visszaesésre számítanak a vendégéjszakák számában tavalyhoz képest.

Hatása lehet annak is a belföldi turizmusra, hogy idén már könnyebb eljutni külföldi nyaralásokra is.

Drágul az energia, az élelmiszer, a munkaerő

Flesch Tamás a Forbesnak arról is beszélt, hogy a munkaerő a legnagyobb probléma, sokan elmentek külföldre, sokan más iparágakba, „gyakorlatilag csak az maradt az ágazatban, aki tényleg itt is akar dolgozni”. Olyan szállodát nem ismer, amely nem tudna kinyitni, de az egész ágazat kiadási oldala nagyon elszállt, drágul az energia, az élelmiszer, a munkaerő és minden beszerzési költség.

A kormánynál azért lobbiznak, hogy legalább a négyszázalékos turizmusfejlesztési hozzájárulást engedjék el átmenetileg, de az új kormány megalakulásáig nem tudják, hogy ki lesz a terület felelőse.

Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) szóvivője arról beszélt a lapnak, hogy

a három legnépszerűbb célország Horvátország, Görögország és Törökország,

de Egyiptom, Tunézia, Olaszország és Spanyolország is az élmezőnyben van. Oroszországba nem repülhetnek európai gépek, pedig korábban Moszkva és Szentpétervár is egyre népszerűbb helyszín volt.

Bakó Balázs szerint a horvát vagy görög utak még az utazási költségekkel együtt is versenyképesek lehetnek egy hasonló időtartamú és kategóriájú balatoni nyaralással, de ezt befolyásolja az utazási és a szállásforma is.

Viszont az egyhetes, buszos-apartmanos görögországi utazás vagy egy charter-repülőjárattal szintén Görögországba vagy Egyiptomba szervezett nyaralás versenyképes lehetőség akár egy balatoni héttel összehasonlítva is.

Korábban arról számoltunk be, hogy tavalyhoz képest várhatóan 25-30 százalékkal fognak drágulni az ételek a balatoni éttermekben.

(Borítókép: Strand Balatonlellén 2020. július 10-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)