Varga Judit benyújtotta az Alaptörvény tizedik módosítását

2022.05.03. 17:50
Benyújtotta az Országgyűlésnek az Alaptörvény tizedik módosítását Varga Judit igazságügyi miniszter. A módosítással a kormány kiegészítené a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével.

„Az orosz–ukrán háború a második világháború óta nem tapasztalt humanitárius helyzetet eredményezett, és megváltoztatta az európai gazdasági kilátásokat is. Ezen kihívások kezeléséhez és kivédéséhez hazánknak biztosítania kell a hatékony, gyors nemzeti válaszok kialakításának lehetőségét” – írta az igazságügyi miniszter hivatalos Facebook-oldalán.

Hozzátette:

A háború elől menekülőket ellátjuk, a gazdasági károkat minimalizáljuk, a magyar családokat pedig meg fogjuk védeni!

Az Alaptörvény-módosítás kezdeményezését Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter 2022. április 21-én jelentette be. Eszerint háború esetén a kabinet cselekvőképessége biztosított lesz, ezért kiegészítik a veszélyhelyzet tényállását a humanitárius katasztrófa, illetve a szomszédos országban zajló háborús konfliktus esetével. A miniszter akkor a háborúval kapcsolatban leszögezte: Magyarország továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a béke mielőbb helyreálljon, de mérsékelt a befolyásunk. 

A tárcavezető az Index kérdésére elmondta: az orosz fél bizonyos feltételek teljesülése mellett nyitott a budapesti béketárgyalásra, de az ukránok inkább Törökországot választanák helyszínként – erről itt írtunk bővebben.