Pintér Sándorhoz kerülhet az egészségügy egy friss törvényjavaslat szerint

D  YT20211005002
2022.05.03. 21:01
A koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzet megszűnésével kapcsolatos jogi kérdéseket rendező, Gulyás Gergely által benyújtott törvényjavaslat egy új, „az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter” megnevezést használ, ami azt erősíti, hogy a Belügyminisztériumhoz kerül az egészségügy.

Egy friss törvényjavaslat azokat a korábban kiszivárgott híreket erősíti meg, miszerint az új kabinetben az egészségügyi terület az erőforrástárcától átkerülhet a Belügyminisztériumhoz, amit várhatóan továbbra is Pintér Sándor vezet majd – szúrta ki a hvg.hu.

A lap beszámolója szerint a Gulyás Gergely által benyújtott törvénymódosítás szinte egy időben került fel a parlament honlapjára azzal, amelyben Varga Judit igazságügyi miniszter az Ukrajnában zajló háborúval és annak humanitárius hatásaival indokolt, már előre bejelentett tizedik Alaptörvény-módosítást terjesztette be, és amely erre a helyzetre kiterjesztené a veszélyhelyzet mint különleges jogrend alkalmazhatóságát, lehetőséget adva a kabinetnek a rendeleti kormányzásra.

A friss törvényjavaslat lényege, hogy a veszélyhelyzettel összefüggésben eddig hozott és jelenleg is hatályos rendelkezések joghatásait rendezze. Az újdonság ebben azonban a még eddig nem használt „az egészségügyért és közbiztonságért felelős miniszter” megnevezés. A hvg.hu szerint ez arra utal, hogy az egészségügyi területért is a belügyminiszter felel majd.

(Borítókép: Pintér Sándor 2021. október 5-én. Fotó: Illyés Tibor / MTI)