Rossz hírünk van, ha allergiás

DSZZS20100522103
2022.05.03. 09:57
A szokásosnál korábban jelentkezik és durvább az allergiaszezon, márciustól egészen őszig tarthatnak a tünetek.

Az enyhe tél és a szárazabb tavaszi időjárás miatt nagyobb lehet a levegő pollenkoncentrációja, így súlyosabb tüneteket tapasztalhatnak az allergiások – figyelmeztet a Semmelweis Egyetem. Az intézmény Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikáján idén erőteljesen növekedett a betegforgalom a korán és erősebben érkező allergiaszezon miatt.

Az egyetem oldalán a megszokott, márciustól őszig tartó általános tünetek közé sorolják az orrdugulást, a vízszerű orrfolyást, a rohamszerű tüsszögést, valamint az orr-, torok-, szem- vagy fülviszketést.

Súlyosabb tünetek jelentkeznek

Kraxner Helga, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika adjunktusa elmondta, hogy idén az átlagosnál többen és súlyosabb tünetekkel jelentkeznek náluk, sok embernek komolyan romlott az életminősége az erős allergiaszezon miatt.

A szakember arról is beszélt, hogy idén jóval többen fordultak az egyetemhez

súlyos alvászavar, múlni nem akaró fáradékonyság érzése és az allergia következében kialakult, elhúzódó vagy visszatérő kötőhártya-gyulladás miatt.

A hatékony terápia kialakítása és a gyógyszerek beállítása mellett életmódbeli változásokkal is javítható az allergiások élete, itt megemlítik a gyakori hajmosást, a ruha- és ágyneműcserét, valamint a pollenszűrős szúnyoghálón keresztüli szellőztetést. Sós orrmosó folyadék használatát is javasolják, amely eltávolítja az orrnyálkahártyáról és a szem kötőhártyájáról az irritáns anyagokat és a pollent.

(Borítókép: Nyárfa pihés termése száll a Lánchíd budai hídfőjénél. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)