Állami támogatást kaphatnak az elbocsátott Tungsram alkalmazottak új munkaadói

2022.05.04. 19:20
Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a területileg illetékes kormányhivatalokkal, helyi gazdasági szereplőkkel együttműködve igyekszik mihamarabb elhelyezni az elbocsátott Tungsram alkalmazottakat.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint nem hagyja magára a világítástechnikai cégcsoport 1600 elbocsátás előtt álló dolgozóját. A Tungsram Operations Kft. eddig csoportos létszámleépítési szándékát csak a vidéki telephelyeire jelentette be, ami négy városban:

  • Nagykanizsán 700 főt,
  • Kisvárdán 276 főt,
  • Hajdúböszörményben 170 főt,
  • Zalaegerszegen pedig 60 főt érint.

Az ITM most a helyi gazdasági szereplőkkel is felvette a kapcsolatot, jelzéseik alapján a jelzett létszámnál több üres állás van az adott térségekben. Sallai Gábor, a Tungsram Dolgozók Független Szakszervezetének elnökének nyilatkozata szerint Kisvárdán és Hajdúböszörményben fogják megkezdeni a leépítéseket, ami legkorábban nyár közepétől több ütemben valósul meg.

A kormányhivatalok célzott szolgáltatásaikkal a szociális-jogi következmények kezelésében, az álláskeresésben és mielőbbi munkába állásban segítik a munkavállalókat. Alapvető törekvés, hogy a dolgozók lehetőség szerint azonnal kenyérkeresethez jussanak új foglalkoztatójuknál. Felvételükhöz a már futó programokban többféle állami támogatást igényelhetnek leendő munkaadóik. A kamarák közvetítésével vagy közvetlen céges megkeresések alapján már most több száz Tungsram-dolgozó továbbfoglalkoztatása iránti igényről tudnak a kormányhivatalok

− közölte a minisztérium.

A vállalat április elején országszerte részletes gyárleállásokat vezetett be, a hónap közepétől pedig kényszerszabadságra küldte az említett telephelyein dolgozókat és az újpesti részleg alkalmazottait, majd április 27-én bejelentették, hogy felhagynak a hagyományos világítástechnikai eszközök gyártásával. 

Ahogy korábban megírtuk, Újpesten 400 munkavállalóra vár ez a sors, a többségük fizikai munkás, akiknek az elhelyezkedésében a főváros és a helyi önkormányzat is próbál segíteni.