Áramot vezetett a bejárati ajtóba, mert megelégelte a sorozatos betöréseket

2022.05.04. 17:53
A Nyíregyházi Törvényszék emberölés kísérlete miatt egy év, két hónap, végrehajtásában kétévi próbaidőre felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte azt a férfit, aki a sorozatos betörések miatt áramot vezetett bejárati ajtajának kilincsébe. Az ügyészség szerint nem indokolt a büntetés enyhítése.

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség sajtóközleménye szerint a 69 éves férfi házába két évvel ezelőtt többször is betörtek, azonban a nyomozások eredménytelenül zárultak. A férfi ezt megelégelve, a betörések megakadályozása érdekében áramot vezetett a bejárati ajtó kilincsébe.

Amikor elhagyta a házát, az ajtó bezárása után távirányítóval áram alá helyezte a kilincset, az ajtó üvegezett részére pedig felragasztott egy „STOP, ÁLLJ!” feliratot, valamint az ajtóhoz vezető lépcsősorra kihelyezett egy narancssárga bóját, de a konkrét áramütés veszélyére nem figyelmeztetett.

Hatásos volt a betörőriasztó

2021 tavaszán két hajléktalan férfi szeretett volna a férfi házába bemenni, ezért a bejárati ajtó üvegét betörték, majd egy kalapáccsal akarták szétverni az ajtót. A betörés közben az egyik férfi hozzáért az áram alatt lévő kilincshez, amitől kismértékű – sérülést nem okozó – áramütést szenvedett. Mivel észrevették az ajtón húzódó, fehér színű kábelt, elmenekültek a helyszínről. A ház tulajdonosa az eset után értesítette a rendőrséget, de még a kiérkezésük előtt áramtalanította a vezetékeket.

Az ügyészség azt írja, a férfi azzal védekezett, hogy a birtokvédelem volt az egyedüli célja, nem akart embert ölni. Mivel a sértett sem sérült meg, valamint ő is kipróbálta, és neki sem lett sérülése, a szerkezet nem volt alkalmas az élet kioltására. Az ítélet ellen védőjével elsősorban felmentés, másodsorban enyhítés érdekében fellebbezett.