Csányi Sándor: Olyan nincs, hogy azt mondhatnám, Viktor, légy szíves, akkor ez így legyen

20220304090347 PAP 0087
2022.05.04. 08:58
Az OTP elnök-vezérigazgatójának van kifogása a kormányzással szemben, de szerinte a szélsőjobbtól a liberálisokig összefogott ellenzék nem lehet hatékony. Orbán Viktorral őszintén, rendszeresen szoktak beszélgetni.

Csányi Sándor interjút adott a Forbesnak, amely egyelőre csak részleteket közölt az OTP-vezérrel készült beszélgetésből.

Az Orbán Viktorhoz fűződő viszonyáról Csányi Sándor elmondta: ha akarja, akkor sok kérdésben meghallgatja a véleményét a miniszterelnök, akivel őszintén szoktak beszélgetni.

És ő elég okos ember ahhoz, hogy végiggondolja azokat a dolgokat, amik, nem csak tőlem, eljutnak hozzá. Ilyen értelemben van befolyásom. De úgy nincs, hogy azt mondhatnám, Viktor, légy szíves, akkor ez így legyen. Ilyen szerintem Magyarországon senkinek sincs

– fogalmazott Csányi Sándor a Forbesnak.

Az OTP-vezér azt is elmondta: rendszeresen beszélnek a miniszterelnökkel, de mivel az utóbbi hetek elég sűrűek voltak, egy ideje már nem találkoztak.

Igaz, az se vagyok, aki állandóan kopogtat. Gyakran inkább megvárom, hogy ő hívjon fel

– tette hozzá.

Csányi Sándor szerint Magyarország tarthatna előrébb, nem mindig használtuk fel jól az uniós forrásokat sem. „Ha harminc évet nézünk, ebben minden kormánynak megvan a maga szerepe, kezdettől sok hiba volt” – jelentette ki.

A másik visszatérő hibának „a felelőtlen költségvetési gazdálkodást” tartja, „ami az elmúlt időszakokban néhányszor jellemezte az országot, és szintén hosszú távú károkat okozott”.

Arról is beszélt, hogy megpróbálná helyrehozni az Európai Unióval a kapcsolatot.

Nagy szüksége van Magyarországnak ezekre a forrásokra, amik jelenleg elakadni látszanak

– mondta Csányi Sándor a Forbesnak.

Szerinte az nem baj, hogy még nincs eurónk, meg kell választani az alkalmas pillanatot, hogy mikor lépünk be az eurózónába, de ehhez erősebb, hatékonyabb és termelékenyebb gazdaságra lenne szükségünk.

Az április 3-i parlamenti választás témáját érintve az OTP-vezér kifejtette: a választás arról szólt, hogy volt két alakulat, és abból az emberek a Fidesz–KDNP-t tartották jobbnak.

És azt gondolom, hogy talán így is van. Persze, van kifogásom az elmúlt időszak kormányzásával szemben, de jobban aggódnék most ebben a helyzetben, ha a mai ellenzék kormányozna

– fogalmazott Csányi Sándor.

Ugyanakkor az a meggyőződése, hogy szükség lenne egy erős, valahol a középbal oldalon elhelyezkedő, szociáldemokrata típusú ellenzékre, ami azonban most összejött az elmúlt időszakban, az nem lehet hatékony.

Amikor a szélsőjobbtól a liberálisokig mindent tartalmaz egy formáció, akkor hogy lehet hatékony, elvek mentén felvázolt és végigvitt gazdaságpolitikát várni? Szegény az az ország, amelyiknek még egy erős ellenzéke sincs

– jelentette ki Csányi Sándor a Forbesnak.

Jó vagy nem jó a rezsicsökkentés?

Nemrégiben Csányi Sándor az OTP Bank partnereinek rendezett Agrár Gála nevű eseményen beszédet mondott, és többek között kifejtette: a rezsicsökkentés nem jó, mert a magas energiaárak várhatóan hosszabb távon fennmaradnak, ezért nincs más, alkalmazkodni kell.

„Rezsicsökkentés: a Csányi Sándor nem jó. Ennyi” – reagálta röviden Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Facebook-oldalán.

Az április 28-i Kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta: jónak tartja a rezsicsökkentést, szerinte a polgárok többsége annyira még nem sikeres, hogy azt a véleményt alakíthassa ki, mint Csányi Sándor.

(Borítókép: Csányi Sándor. Fotó: Papajcsik Péter / Index)