Donáth Anna pajzsot emelne Putyin ellen

BP-1394
2022.05.04. 13:05
A Momentum elnöke szerint eljött az ideje annak, hogy az eddig Vlagyimir Putyin orosz elnök játszóterének tekintett kibertérben is egységes nagyhatalomként viselkedjen az Európai Unió.

Donáth Anna a közösségi oldalán kifejtette: unalomig ismert közhely, hogy az Európai Unió túl lassú, túl bürokratikus, döntésképtelen, gyenge.

De, ha volt is alapja a vádaknak, az Ukrajna elleni orosz agresszió kezdetén Európa megmutatta, milyen az, amikor félreteszi a lassú bürokráciát és nagyhatalommá lép elő

– fogalmazott az ellenzéki politikus. Úgy véli, a nagyhatalmi erő felmutatása most azért fontos, mert egy egységes, orosz befolyástól megszabaduló Európától ma legalább annyira tart Putyin, mint a NATO-tól.

De eljött az ideje annak is, hogy az eddig Putyin játszóterének tekintett kibertérben is egységes nagyhatalomként viselkedjünk. Ezért most közösen kell felépítenünk egy digitális pajzsot Európa köré, ráadásul minél gyorsabban

– közölte Donáth Anna, aki az Európai Parlamentben is felszólalt a témában. Az ellenzéki politikus a közösségi oldalán indoklásként azt is hozzátette:

„Pár héttel ezelőtt ugyanis az derült ki, hogy Putyin már évek óta benne van a magyar külügyminisztérium összes digitális rendszerében, még a legtitkosabb információkhoz is hozzájutnak. Mindezt a magyar kormány tudtával, ami aláássa mind Európa, mind a NATO biztonságát.”

A Momentum elnöke szerint éppen ezért a 21. században nem kevesebb, hanem több Európára van szükség. „Szabadítsuk meg Magyarországot és így Európát is az orosz befolyástól, és végre viselkedjünk nagyhatalomként a modern háborúk legújabb színterén, a kibertérben is” – írta Donáth Anna.

Márciusban ment végig a hazai sajtón az a sajtóállítás, hogy az orosz titkosszolgálatok hozzáférhettek a Külgazdasági és Külügyminisztérium számítógépes hálózatához, illetve belső levelezéséhez. Akkor a tárca csupán egyetlen egy mondatban reagált a hírre: „Kampányhazugságokkal nem foglalkozunk.”

(Borítókép: Donáth Anna. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)