Egy Facebookon terjedő kamuposzt terelhette vakvágányra a történelemből érettségizőket

DVAST20220504009
2022.05.04. 13:07 Módosítva: 2022.05.04. 13:08
Napokig keringett a Facebookon egy poszt, melyben egy magára tanár szakos hallgatóként hivatkozó, ám álprofil mögött meghúzódó személy azt állította, hogy eljutottak hozzá a szerdai történelemérettségi esszéfeladatainak témái. „Értesülései” szerint a ENSZ működése, Mátyás király belpolitikája és a Horthy-korszak külpolitikája került volna terítékre. Bár a poszt sokakhoz eljutott, és többek ahhoz igazodva készültek, utólag már látszik, hogy ez nem volt túl jó ötlet.

„Szóval terjedt a hír, hogy kiszivárgott a 2022 töri egy része. Ez igaz, de eddig nem jutott el sok emberhez, én viszont le fogom nektek írni, ami a két hosszú esszé témáját és az egyik rövid esszé témáját takarja” – idézi az Eduline azt a posztot, mely napokig keringett a Facebookon, és információik szerint több tízezer érettségizőhöz eljutott.

A bejegyzés második feléből az is kiderül, hogy a magára tanár szakos hallgatóként hivatkozó, ám álprofil mögé bújó személy azért osztotta meg „a birtokába jutott információkat”, mert „undorítónak tartja, hogy a mostani végzősök két évet töltöttek online-ban”, azaz digitális oktatásban.

Semmivel sem kaptok könnyebb érettségit, mint az előző három évben írók. Éppen ezért itt a három kiszivárgott érettségi esszétéma

– állt a posztban, mely valóban megnevezett három témát, az ENSZ működését, Mátyás király belpolitikáját és a Horthy-korszakot.

Az oktatási szakportál értesülései szerint sok diák komolyan vette a kiszivárgott információkat, és az elmúlt napokban legfőképpen ezeket a témákat ismételte át. Utólag már jól látszik, hogy ez nem volt jó ötlet, hiszen mint ahogy arról korábban beszámoltunk, szerdán a történelemérettségin az athéni demokrácia, a Kádár-korszak, az Árpád-kori magyar történelem és a második ipari forradalom került elő mint esszétéma.

(Borítókép: Egy diák megkezdi a középszintű történelem írásbeli érettségi vizsgát egy székesfehérvári gimnáziumban 2022. május 4-én. Fotó: Vasvári Tamás / MTI)